El síndic de greuges, Rafael Ribó, i l’exresponsable de la policia a Irlanda del Nord Sir Hugh Orde, dos dels testimonis que van ser rebutjats pel Tribunal Suprem durant el judici al procés, han comparegut avui al Parlament britànic. La intervenció, amb la ponència "La situació dels drets humans a Catalunya: apel·lació al diàleg i a la llibertat", ha estat organitzada per The All Party Parliamentary Group On Catalonia.

Sir Huge Orde va ser l’autor d’un informe relacionat amb el 20-S i l’1-O, on concloïa que la multitud no va tenir cap intenció de ser violenta o de cometre un delicte. No obstant, el Suprem va rebutjar que comparegués com a testimoni, malgrat ser proposat per les defenses.

De la seva banda, Ribó ha explicat un resum de les principals actuacions en relació amb drets fonamentals dutes a terme per la Sindicatura de Greuges arran de les reaccions polítiques i legals de l’Estat espanyol. La ponència s’ha basat en els tres informes que va presentar al Parlament sobre irregularitats comeses per la Cambra catalana, la violència perpetrada per les forces de seguretat de l’Estat durant el referèndum, i la preocupació sobre vulneració de drets, llibertat d’expressió i reunió, supressió de l’autogovern i desproporció penal, així com els drets de participació i representació política.

Ribó ha apel·lat al diàleg, la participació i la llibertat com l’única via per resoldre el conflicte català.