Amb menys soroll, Junts pel Sí i la CUP han aprovat aquest dijous una altra de les anomenades lleis de desconnexió, la de l’Agència Catalana de Protecció Social, que crea un organisme per coordinar prestacions i serveis que podria assumir noves competències en cas d’independència. Ho han fet al ple d’aquest dijous al matí. Han rebutjat les esmenes que havien presentat Ciutadans, el PSC i Catalunya Sí Que es Pot.

Des de Junts pel Sí, el diputat Chakir el Homrani ha defensat la necessitat que Catalunya disposi d’una “agència unificada i especialitzada en la gestió de les prestacions socials”, sota els principis “transparència, predictibilitat, participació i territorialització”. També ha destacat el fet que el director d’aquesta agència sigui triat pel Parlament, amb mandats de cinc anys.

Des de l’oposició, Joan García (Ciutadans) ha titllat la llei de “nyap”, perquè "la meitat té voluntat de desconnexió i l'altra meitat és una agència autonòmica”. En la mateixa línia, Fernando Sánchez (PP) ha criticat que “van anunciar una llei de ruptura i venen amb una llei autonòmica de segon nivell”.

Per la seva part, el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha assegurat que l’agència neix amb un “doble llenguatge”, perquè JxSí i la CUP l’han presentat “un dia com una estructura d'estat i l'endemà com una llei de desenvolupament autonòmic”. La portaveu socialista Eva Granados ha dit que Catalunya necessita una agència, però que “no és aquesta”.

La llei aprovada pel ple crea l’Agència Catalana de Protecció Social, l’organisme que s’ha d’encarregar de desplegar el sistema de protecció social a Catalunya i gestionar-ne en els recursos. En un futur, si Catalunya esdevé un estat independent, podria adoptar noves competències i representar la Generalitat a les institucions internacionals en matèria de protecció social.