El ple del Parlament andalús ha aprovat aquest dijous una proposició no de llei de Ciutadans (Cs), a la qual li han donat suport el PP-A i Vox, per la qual s'insta el govern andalús que, al seu torn, insti l'executiu espanyol a realitzar el requeriment previ al president de la Generalitat, Quim Torra, que preveu l'article 155 de la Constitució. Aquest punt de la iniciativa ha comptat amb el vot en contra de PSOE-A i Adelante Andalucía.

Igualment, en virtut de la iniciativa aprovada, la cambra autonòmica reconeix la "imprescindible" tasca i professionalitat de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional "en la seva lluita diària contra el terrorisme i en defensa dels drets i llibertats dels ciutadans de tot Espanya i en especial a Catalunya". A aquest punt sí que li ha donat suport el PSOE-A, mentre que Adelante Andalucía hi ha votat en contra.

En defensa de la iniciativa, el diputat del partit taronja Francisco Carrillo ha sostingut que els últims fets esdevinguts a Catalunya "han deixat patent l'existència de cèl·lules radicals dins del moviment independentista que pretenien atemptar contra la llibertat i seguretat a Catalunya".

En aquest sentit, ha explicat que, en la passada sessió del debat de política general celebrada en el Parlament, els grups parlamentaris JxCat ERC van presentar una proposta de resolució per demanar l'expulsió de la Guàrdia Civil de Catalunya, a la qual es va sumar el grup parlamentari de la CUP i a la qual els comuns es van abstenir.

Detinguts dels CDR

A això se suma que el passat 23 de setembre van ser detingudes set persones pertanyents als CDR, segons la fiscalia, "per la seva presumpta participació en els delictes de pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d'explosius i conspiració per causar estralls amb la finalitat de subvertir l'ordre constitucional i alterar greument la pau pública".

Davant d'això, Carrillo assenyala que ja havien advertit d'aquests CDR i els seus Equips de Resposta Tàctica (ERT) i del seu "caràcter violent", però, segons ha assenyalat, "no ha estat fins al moment de la intervenció de la Guàrdia Civil quan hem sabut que aquests grups haurien estat comprant explosius per cometre accions violentes".

Igualment, ha criticat que el Govern, "lluny de defensar un espai de convivència i estabilitat social", ha generat "un escenari més insostenible encara si pot ser, negant-se a condemnar les accions que aquests grups pretenien dur a terme a Catalunya".

Així doncs, davant de "la falta de condemna" per part del Govern i les seves "crítiques a la brillant actuació de la Guàrdia Civil", Cs vol reivindicar la necessitat que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat romanguin a Catalunya per vetllar i protegir els drets de la ciutadania.