El Parlament d'Andalusia ha aprovat aquest dijous una proposició no de llei de Ciutadans reclamant al govern espanyol "el rebuig a la concessió d'indults als polítics i càrrecs de l'anomenat procés". Aquest és el segon rebuig d'una autonomia espanyola, després del que va aprovar ahir el Parlament de Castella i Lleó.

La iniciativa andalusa ha tirat endavant amb els vots favorables del PP, Cs i Vox, mentre que ha rebut els vots contraris del PSOE i d'Adelante Andalucía.

El Parlament andalús carrega així contra la convocatòria del referèndum de l'1-O i afirma que "ha atemptat contra la Constitució Espanyola i l'Estat de Dret que configura, la llei, la unitat territorial d'Espanya", a la qual se sumen altres lesions jurídiques "contra béns jurídics com ara la convivència social, les llibertats individuals i els drets constitucionals".

En l'exposició de motius de la iniciativa, el legislatiu argumenta que "en un primer moment, la reacció a aquesta sentència condemnatòria per part de Govern de la Nació va ser l'esperable en un Estat de Dret", de manera que destaca que "el president del govern en funcions, en aquell temps, [Pedro Sánchez] va demanar respecte" per la resolució judicial. El Parlament andalús també ha lloat la feina suposadament "independent del Tribunal Suprem i la seva autonomia, transparència, garanties i professionalitat". També ha reclamat "el compliment íntegre del contingut" de la sentència i ha expressat el seu reconeixement a la manera d'actuar del Poder Judicial, a més d'assegurar que "no hi ha lloc en absolut per parlar d'indults".

Cs argumenta en l'exposició de motius que va viure els fets del 2017 a Catalunya en primera persona, i va assistir "a un veritable intent de cop d'Estat" (sic), de manera que al·lega, que, amb aquests antecedents l'ús de l'indult "suposa una manipulació de la Justícia, que queda denigrada davant aquesta manipulació dels jutges i les seves resolucions".

Durant el debat, el portaveu adjunt de Cs, Fran Carrillo, ha sostingut que "el sanchisme és el nou despotisme illetrat", mentre que ha afirmat que "l'indult als colpistes és un indult colpista" (sic). Ha afegit que "Junqueras no és un colpista penedit ni Otegi un home de pau".

Carrillo ha demanat al corrent del PSOE de Susana Díaz que votés a favor de la proposta, amb l'argument que d'aquesta manera "guanyarien les primàries" davant el candidat de Pedro Sánchez. "Feu-me cas", ha postil·lat.

Però la diputada del PSOE-A Araceli Maese ha manifestat que les iniciatives de PP i Cs en contra dels indults són un "clar exemple de la utilització política" d'un assumpte d'Estat, per als interessos dels dos  partits. Ha preguntat si aquestes dues formacions són les que ara es dediquen a repartir "els carnets de constitucionalistes" a Espanya, quan "la dreta va ser la que va votar no a la Constitució".

"Fan servir el Parlament per als seus interessos i pretenen incendiar els ànims de la societat, però (Juanma) Moreno no anirà a la plaza Colón, o és per covardia o perquè en el fons saben que el camí del govern és el correcte", ha dit Maese, que ha demanat a PP i Cs que siguin "constructius i col·laborin amb el govern per passar pàgina d'aquesta trista història que a tots ens va esglaiar fa quatre anys i que no volem tornar a repetir", en referència al referèndum sobre la independència de Catalunya.

La portaveu d'Adelante Andalucía, Inmaculada Nieto, ha retret a Cs i el PP que hagin presentat dues iniciatives per separat, mentre que ha considerat que "la dreta espanyola canvia d'escrúpols i principis quan es tracta de mantenir-se al poder". Ha recordat que el president José María Aznar es va arribar a referir a ETA com a "Moviment d'Alliberament Nacional" arran d'unes converses.