La titular del jutjat d’instrucció 8 de Vilanova i la Geltrú ha deixat en llibertat provisional la parella acusada de malversar fons concedits per l’ajuntament de Sitges, segons ha comunicat el gabinet de premsa del TSJC, aquest divendres. Són Juan Carlos Nicolás i la seva dona Maria Mercedes Pradanas, titulars de l’Associació Taula del Tercer Sector Social de Sitges-Garraf, que alhora feien contractes menors amb el consistori amb la cooperativa Llocs, Espais i Indrets (LLEI) 1918. La policia espanyola sosté que haurien malversat uns 600.000 euros, juntament amb els seus fills. En la causa, també són investigades l’alcaldessa de Sitges, Autora Carbonell (ERC), que dimecres va ser detinguda, juntament amb 10 persones més, entre regidors i tècnics municipals per permetre aquestes suposades irregularitats. La seva declaració al jutjat encara no té data. La parella detinguda s'ha acollit al seu dret a no declarar i la magistrada ha fixat que han d’estar a disposició del jutjat sempre que siguin requerits, segons el TSJC. No se’ls ha imposat cap mesura restrictiva.  L’exalcalde Miquel Forns (CiU) també és una de les persones investigades. Tots són investigats pels delictes de malversació de fons, prevaricació i falsedat documental.

En una resolució judicial, s’exposa que de les investigacions realitzades per la policia espanyola “s’hauria constatat suposades irregularitats en l’adjudicació de subvencions per part de l’ajuntament de Sitges” a l’entitat Taula del Tercer Sector, així com a la cooperativa LLEI 1918, constituïda l’any 2019, per la parella detinguda i els seus dos fills, també investigats. Es detalla que Taula del Tercer Sector es va constituir com a associació sense ànim de lucre l’any 2013, com a soci fundador Nicolás i després la presidència passa a Pradanas. La cooperativa LLEI va ser constituïda sis anys després, per la parella i el president, que va morir. La policia hi especifica que “els suposats serveis prestats per LLEI 1918, s’abonen a la mateixa compte de Taula del Tercer Sector, i es constitueix en proveïdor de serveis de l’ajuntament de Sitges, des d'abans de la seva efectiva constitució”.

FOTO Sitges jutjats. Juan Carlos Nicolás. Foto: ACN
La parella de Sitges, amb el seu advocat, Arnau Xumetra, en sortir del jutjat de Vilanova, aquest divendres. / Foto: Gemma Sánchez/ ACN

Despeses d’ús domèstic per a les subvencions

La magistrada assegura que en els informes policials que ha rebut es detalla que les subvencions rebudes per les dues entitats eren “justificades amb comandes a domicili, factures de reparacions d’electrodomèstics particulars o l’adquisició de productes d’ús domèstic”. Fins i tot, es detalla que el fill va percebre, suposadament, donacions en concepte d’”aliments, higiene i per emancipar-se” i per les seves labors com a voluntari, i al mateix temps, hauria estat contractat per la Taula del Tercer Sector, percebent retribucions d’altres entitats, segons informació de l’Agència Tributària.

Pel que fa a la filla de la parella, la policia espanyola afirma que “s’ha detectat  que els ingressos que rep de l’ajuntament, els abona a la Taula del tercer Sector, funcionant com una suposada prestadora de serveis, quan, el vertader prestador era la Taula”. Hi afegeix que un altre indici és l’adquisició d’un vehicle Dacia Duster, actualment propietat de la filla, que va ser adquirit per la cooperativa LLEI 1918, i pocs mesos després la filla se'l va posar al seu nom.

Contractes sense concurs

La magistrada hi afegeix que s’ha constatat que l’Ajuntament de Sitges va concedir a l’entitat subvencions anuals, de 45.000 euros, a més de “nombrosos contractes menors”, que conjuntament sumarien uns 100.000 euros anuals, a favor de la Taula i de Llei 1918 “amb conceptes idèntics que, en ser habituals i predibles, haurien d’haver estat objecte de licitació”. Així ho va assegurar també del 2018 al 2021 la interventora de l’ajuntament de Sitges, que va alertar del fraccionament de contractes amb distintes empreses i entitats, i una d’elles és la Taula del Tercer Sector de Sitges.

I per tot això, la policia conclou que l'ajuntament i els seus responsables polítics podrien ser autors dels delictes de prevaricació i malversació de fons. L'ajuntament de Sitges va emetre un comunicat en què admetia certes irregularitats detectades i aturades, però descartava cap responsabilitat administrativa o penal en aquest cas.