Cada u de desembre, el president Carles Puigdemont envia un missatge a través de les xarxes socials a la població de Papua Occidental, per expressar la seva solidaritat en el que és un dia molt important per aquesta regió. I aquest any no podia ser menys, amb un vídeo de gairebé dos minuts remarcant el patiment de la població d'aquesta regió per aconseguir la independència i també traslladant-los la solidaritat de Catalunya. Enguany, tal com recorda el president al seu vídeo, se'n compleixen 61 des que es va hissar per primer cop la "bandera estelada" de Papua Occidental, que representa les tribus de la zona, la seva lluita política, l'esperança i la gratitud. Anys després, el govern indonesi va ocupar el territori, va suprimir la bandera i va annexionar definitivament Papua Occidental al seu país. 

Durant tots aquests anys, recorda Puigdemont en el seu vídeo, "els governs indonesis han fet polítiques en contra de la població de Papua que només poden ser descrites com a un genocidi". En aquest mateix discurs, l'eurodiputat recorda que encara avui, hi ha més d'un centenar d'activistes que esperen judicis contra la seva tasca o fins i tot han estat enviats a la presó, tot destacant a una d'aquestes persones que fa poc més d'una persona va morir tancat en una cel·la, així com altres personatges destacats que han mort en estranyes circumstàncies, com ara Filep Karma. Segons la policia d'Indonèsia, la mort es va produir quan Karma estava bussejant, però la versió oficial no ha convençut els seus seguidors, que demanen una investigació independent. Una de les cares visibles de la lluita de Papua Occidental per la seva autodeterminació va ser detingut per primer cop el 1998 i va passar 18 mesos a presó. Anys després el van tornar a tancar durant 11 anys, entre 2004 i 2011.  "Sempre el recordarem com un símbol de la llibertat", ha resumit el president Puigdemont. 

Presentació amb el líder independentista de Papua Occidental 

"Vull dir-vos que a tot el món, fins i tot a milers de quilòmetres, recordem del vostre patiment i honorem la vostra tasca. Aquí, al Parlament Europeu, dediquem part del nostre temps a denunciar la vostra situació", ha continuat Carles Puigdemont en el seu discurs, que ha resolt que només es podrà trobar solució a aquest conflicte amb un referèndum d'independència, recordant les paraules d'un dels altres grans líders del país, Benny Wanda, que com Puigdemont també s'ha hagut d'exiliar i amb qui manté una relació propera: "Sempre ens tindreu al vostre costat lluitant per la llibertat de Papua Occidental". 

El mes de maig, Puigdemont va reivindicar la "lluita" de Papua Occidental per l'autodeterminació en la presentació a l'Eurocambra de la branca europea dels Parlamentaris Internacionals per Papua Occidental. Segons va expressar llavors, és un "afer universal que ens concerneix a tots". "Ens sentim directament involucrats contra l'agressió i l'espoli del seu entorn",  va denunciar Puigdemont, acompanyat precisament per Benny Wenda, que exerceix com a president del govern provisional de Papua Occidental.