La bandera estelada de Papua Occidental ha estat hissada aquest matí a la Casa de la República Catalana, a Waterloo, per expressar la solidaritat dels catalans amb el poble papú, que "lluita per la seva llibertat i la independència". La iniciativa del Consell per la República coincideix amb la celebració del dia nacional de Papua Occidental.

Avui fa 58 anys que va ser hissada la bandera estelada de Papua Occidental. Era l'1 de desembre del 1961 i el territori es preparava per a la seva independència d'Holanda, que es va retirar el 1962. Però immediatament, el 1963 va ser ocupada per Indonèsia, que ha estat acusada de dur a terme un genocidi contra els habitants indígenes. Entre 100.000 i 500.000 persones haurien estat assassinades des del 1969 i milers torturades i empresonades.

Els habitants de Papua Occidental acusen el govern indonesi de violència indiscriminada i de reprimir la seva llibertat d'expressió i els seus drets polítics. La seva bandera, l'estelada, està prohibida. El moviment nacionalista reclama la independència d'Indonèsia i l'annexió amb Nova Guinea.