La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha defensat que l'essència de l'ANC és condicionar l'agenda política, en resposta a les declaracions de Joan Tardà que havia assegurat que l'entitat s'havia convertit en un contrapoder. Paluzie, en una entrevista a El món a RAC1, creu que Tardà té un "cert desconeixement del que ha fet l’ANC els últims mesos i potser s’està deixant portar per titulars de xarxes que no contribueixen a fer anàlisis profundes”.

Entrevista a Paluzie a El Món a RAC1

Paluzie ha recordat que l'Assemblea té un paper determinant, però diferent al dels partits polítics. I ha posat com a exemple de com va incomodar la petició de Carme Forcadell amb el "president, posi les urnes". Paluzie també ha refermat aquest rol de l'entitat civil explicant que l’estiu de l’any passat van impulsar candidatures unitàries amb primàries obertes a la ciutadania per intentar que l’independentisme guanyés a més ajuntaments.

Paluzie ha destacat que les declaracions més dures que ha fet com a presidenta de l'ANC les va adreçar a JuntsxCat quan va pactar amb els socialistes a la Diputació de Barcelona. Ha subratllat que l'entitat fa "crítica als partits quan creiem que fan alguna cosa que no és coherent amb l’objectiu de la independència”. I ha etzibat que no acaba d'entendre "la pell fina d’un cantó concret, perquè l’ANC ha estat curosa de mantenir la seva neutralitat i el seu apartidisme".

Sobre la polèmica de la manifestació de la Diada, Paluzie ha remarcat que “s’està inflant una polèmica una mica artificial". Ha indicat que les territorials estan "omplint autobusos i venent samarretes com sempre", afegint que "no són per cap coreografia, sinó una de les principals fonts de finançament”.

Paluzie ha emfatitzat que l'acte de l'11-S serà molt important perquè serà "el tret de sortida" a les mobilitzacions que vindran amb la sentència del judici de l'1-O. De fet, ha explicat que cal respondre al veredicte amb "majories electorals, mobilitzacions i feina constant", ja que la sentència només busca que "abandonem l’objectiu, venjar-se, fer-nos creure que la independència és impossible i il·legal".