La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha reclamat a JxCat i ERC que pactin una estratègia unitària en les eleccions generals del 28 d'abril perquè, si els seus vots són decisius en el Congrés, actuïn com a "minoria de bloqueig" en defensa de la independència de Catalunya.

En una entrevista d'Europa Press, la líder independentista ha argumentat que aquesta minoria de bloqueig hauria de servir per condicionar els seus vots que es reconegui Catalunya com a "subjecte polític" i pugui exercir el dret d'autodeterminació. "Si quan tens aquesta minoria de bloqueig no poses aquests diputats al servei d'una estratègia unitària a Catalunya per aconseguir la independència, quin sentit té la teva participació en aquestes institucions?" com el Congrés i el Senat, s'ha preguntat Paluzie.

La ANC adverteix que, si els diputats independentistes no impulsen aquesta estratègia de bloqueig que reclama l'entitat, l'únic que se'n podrà entendre és que "renúncies per un temps a l'objectiu de la república catalana".

elisenda paluzie europa press

Paluzie ha recordat que JxCat i ERC sí que han mostrat facilitats per arribar a pactes quan s'ha tractat de distribuir-se el poder, com l'acord que tenen per governar Catalunya a través de l'executiu de coalició que lidera el president Quim Torra. "El que ens sap una mica greu és que per posar-se d'acord per fer un Govern hi ha més facilitats. Llavors, si es posen d'acord per governar junts, s'haurien de posar d'acord per tenir una estratègia conjunta en el Congrés. És bàsic i obvi", resumeix.

"El tripartit no depèn de l'independentisme"

L'ANC reclama que en la pròxima investidura els partits independentistes "no donin suport a forces polítiques que no respectin l'autodeterminació", encara que això suposi eventualment que no hi hagi majories possibles i s'hagin de repetir els comicis. "Al seu dia ja es van repetir les eleccions espanyoles i no es va acabar el món. I no hem de caure en la trampa de dir que llavors vindrà el tripartit del PP, Cs i Vox. El tripartit estarà si suma i, si no suma, no, i això no depèn" de l'independentisme, ha exposat.

Paluzie lamenta que l'independentisme no s'hagi presentat en una única llista en les generals, ja que considera que aquesta unitat on té més sentit és en eleccions en "fronts exteriors" com les generals i les europees i no tant en els comicis al Parlament. Atribueix aquesta desunió a què "es va forçar massa ERC perquè estigués en una candidatura unitària a les eleccions --catalanes-- de 2015", i això va generar que el partit de Oriol Junqueras hagi rebutjat des d'aleshores repetir aquella iniciativa.

Partidària d'una independència unilateral

L'entitat debatrà en una assemblea al maig el seu full de ruta per al proper any que inclou que, si un referèndum pactat es demostra impossible, la independència ha d'arribar a través d'una declaració unilateral que es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc).

Paluzie defensa que les independències unilaterals és "com s'han fet la majoria d'independències al món, que és sense acord amb l'estat" matriu, i assegura que això no pot vincular-se a una rebel·lió, ni a una insurrecció ni a violència.

Posa com a exemple d'efectivitat el referèndum de l'1-O, que es va poder celebrar malgrat l'oposició del Govern central, i lamenta que l'independentisme no tingui més confiança amb si mateix: "L'Estat de vegades creu més en les nostres possibilitats que nosaltres mateixos".

Paluzie ha explicat que no posen terminis al Govern perquè executi la unilateralitat perquè, en el passat, l'independentisme ha posat terminis que han generat "frustració i desorientació" quan no s'han complert i no volen repetir errors. Ha opinat que cal defensar la independència encara que no hi hagi incentius immediats i ha recorregut a la teoria del pal i la pastanaga: "Pot ser que haguem d'aprendre a treballar per la independència sense una pastanaga" davant.

Ha defensat que, mentre no arriba la unilateralitat, l'ANC ha impulsat una lluita pel poder en diversos àmbits com creant campanyes de consum estratègic i buscant més presència de l'independentisme en sindicats, cambres de comerç i col·legis professionals. "El poder d'un Estat és molt gran i si tu has de plantejar uns embats, prèviament has de mirar de debilitar al màxim el poder que té aquest Estat al teu territori", ha conclòs la presidenta de la ANC.