La presidenta de la ANC, Elisenda Paluzie, ha advertit que seran "inevitables" unes eleccions anticipades a Catalunya si el president de la Generalitat, Quim Torra, no reprèn una estratègia per avançar cap a la independència, al marge que hi hagi una possible sentència condemnatòria en el judici al procés. "Si aquesta estratègia cap a la independència, aquest Govern no es posa d'acord i no la té, no la defineix, al final seran inevitables unes eleccions. No sé si en resposta a la sentència o no. La sentència no ens ha de marcar tant l'agenda", ha apuntat en una entrevista d'Europa Press.

Sobre el vídeo que va publicar la ANC el gener en què acusava el Govern de no fer tot el que hauria per avançar cap a la independència, Paluzie considera que "no està de més recordar totes les coses que van posar en els programes electorals i no han complert. Al final era un recordatori i una reflexió que si seguim per aquest camí estarem gestionant l'autonomia".

Després de reivindicar que des de la ANC estan fent accions a petita escala per avançar cap a la independència, ha preguntat a Torra quan tornaran a reprendre una estratègia sobre això "ni que sigui a nivell d'estudi i reflexió", i a visualitzar que aquest és el seu objectiu.

La reacció de la ANC a la sentència del judici

Per altra banda, Paluzie ha explicat que reflexionaran sobre com s'haurà de reaccionar davant d'una sentència condemnatòria en coordinació amb els partits.

Segons Paluzie, la independència és necessària i la sentència del judici, "que serà condemnatòria i totalment injusta", evidenciarà que és més necessària que mai, però afegeix que ni la sentència ni el posterior recurs al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg no donarà un Estat català.

"Cal mirar quines coses són vàlides o no, com cal replantejar-les, sabent que probablement fins que no hi hagi sentència no es tancarà una etapa. El judici ho condiciona tot", ha subratllat la presidenta de la ANC.

Suport a les Primàries municipals

Paluzie també ha defensat el seu suport a la iniciativa de Primàries Catalunya, que ha tingut repercussió en l'àmbit municipal, però ha deixat clar que el paper de la ANC "va acabar el 23 de març, quan es van fer les últimes" i que no tenen cap compromís per recolzar en exclusiva aquestes candidatures. Segons Paluzie, la ANC només ha ajudat a impulsar un procés que, segons el seu parer, els partits són incapaços de fer.

De moment, no s'han plantejat impulsar les primàries a curt termini a altres eleccions, després de constatar que no ho han fet per a les generals i europees, encara que Paluzie avisa: "La llavor és allà, i és un instrument que en algun moment determinat pot tornar a posar-se sobre la taula".

Davant dels que els acusen de dividir més l'independentisme amb aquesta iniciativa, ha replicat que "el mateix que et diu que tres candidatures sumen més que una no té cap argument per dir que quatre divideixen".