La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha confiat aquest diumenge, en una entrevista a Europa Pres, que en l'actual legislatura hi hagi noves oportunitats per implementar la república que va declarar el Parlament i que no es va fer efectiva, i ha esgrimit que hi ha una majoria independentista a la cambra per fer-ho: "L'escenari és molt canviant i poden sorgir oportunitats que ara no veiem".

La dirigent independentista ha contemplat que els judicis i les sentències sobre els presos polítics sobiranistes siguin d'una magnitud tan gran que generi "un gran impacte en la societat catalana" i això desencadeni nous moviments que ara són difícilment previsibles. "Que havent-hi una majoria al Parlament es digués que això no es pot suportar més, canviés l'escenari i es decidís fer alguna cosa que ara com ara no han decidit ni han pactat" els partits sobiranistes, conclou Paluzie, que considera injusta la situació de presó preventiva dels presos.

A la pregunta de si les sentències de futurs judicis a dirigents sobiranistes podrien desencadenar un nou intent de declarar la república, Paluzie conclou: "Per exemple, imagineu-vos què seria per a la societat catalana que surti condemnat tot el nostre Govern amb més de 30 anys de presó. No sé si som conscients de com s'ho pot prendre això la gent". "Hi ha majoria independentista al Parlament, pot haver-hi una oportunitat per engegar-la --la república-- que ara no visualitzem", insisteix la presidenta de l'ANC, que recorda que després de la declaració del 27 d'octubre no va haver-hi cap intent per implementar la independència.

Paluzie recorda les mobilitzacions que va haver-hi a Barcelona per l'empresonament de Puigdemont a Alemanya: "Vam veure el tipus de mobilitzacions que hi havia. Les dinàmiques que prenien --va haver-hi càrregues policials--, i solament era la presó preventiva, que ja és molt forta. Imagineu-vos condemnes de 30 anys".

A més, esgrimeix que les conseqüències d'intentar-ho de nou no serien pitjors que les actuals i conclou: "Al final, el pitjor que pot passar ja ha passat. Han posat els dirigents polítics a la presó i posarien a uns altres. Però llavors va passar sense que s'intentés".

Paluzie demana al nou Govern fermesa en la defensa del referèndum de l'1 d'octubre i els seus resultats, perquè "seria interessant que no es fessin passos enrere discursius", i reclama que s'incideixi que la votació va aconseguir organitzar-se malgrat tots els obstacles que van arribar del Govern central.

La presidenta de l'ANC es mostra disposada a col·laborar amb el Consell de la República, una part del Govern a l'estranger que pilotarà Puigdemont, però abans vol conèixer els detalls i demana que no sigui una cosa "merament simbòlica", sinó que tingui poder decisori real. L'ANC reclama que aquest Consell sigui "una pota del Govern efectiva i amb competències reals", per exemple, a l'hora d'impulsar les relacions internacionals de la Generalitat, i que tingui un vincle permanent amb l'Executiu que Quim Torra liderarà des de Catalunya.

"El Consell de la República hauria de ser una cosa vinculada amb el govern a l'interior --el Govern-- i pot ser que algunes coses que aquí no ens permetran fer, com política internacional i relacions exteriors, es podrien fer des d'allí", conclou Paluzie.

L'ANC considera que els consellers cessats que resideixen a l'estranger han de tenir un paper protagonista en aquest Consell: "Posant-hi una mica de creativitat, des de fora es poden fer coses, i li has de donar un valor a les persones que estan fora perquè, si no, acaba sent una república d'aquelles de Tintín".

Paluzie conclou que el procés sobiranista ha entrat en una nova etapa. Afirma que després de les càrregues del referèndum de l'1 d'octubre, alguna cosa sí que ha quedat clara: "L'1-O va ser una demostració que no tenim por".