El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, s'ha posat en contacte amb totes les comunitats limítrofes per "acordar una posició conjunta de limitar la mobilitat durant les vacances de Setmana Santa". Per això, el vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, ha mantingut una conversa telefònica amb Puig on han compartit preocupacions i han manifestat la voluntat de mantenir el confinament perimetral.  

Tot i no haver-hi cap acord en ferm com a tal, Puig i Aragonès han coincidit en remarcar la necessitat de no aixecar el tancament perimetral de les autonomies i, segons fonts del govern valencià, els dos líders s'han emplaçat a mantenir la conversa.  En un comunicat, la Generalitat Valenciana ha detallat que Puig s'ha dirigit a la Generalitat de Catalunya i a la resta de governs limítrofs per demanar-los "treballar conjuntament" per restringir "al màxim" la mobilitat durant les vacances de Setmana Santa.

Una posició conjunta del País Valencià, Catalunya i Balears

A banda del contacte amb el vicepresident Aragonès, Ximo Puig també ha conversat amb els presidents de les Balears, l'Aragó, Castella-la Manxa i Múrcia. Això ha servit per acordar una posició conjunta davant del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres, tot i que finalment la reunió ha acabat sense acord.

En aquest sentit, Puig ha insistit que cal ser "prudent" en un moment en què "gràcies a l'esforç de la societat valenciana s'estan aconseguint grans avanços". De fet, ha ressaltat que avui es preveu baixar d'una incidència acumulada en els últims 14 dies de 100 casos per cada 100.000 habitants. Tot i això, ha exigit "la corresponsabilitat de totes les comunitats autònomes" perquè "no hi pot haver comunitats que posin en risc aquest esforç que s'ha fet pels valencians".

Quines mesures anti-Covid hi haurà per Setmana Santa?

Tot i la preocupació de la majoria de territoris per la pretensió d'Isabel Díaz Ayuso de mantenir les fronteres obertes durant les festes de Pasqua, la reunió del Consell Interterritorial d'aquest dimecres no ha aconseguit arribar a unes mesures coordinades per frenar els contagis. Tot i això, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, no perd l'esperança que es pugui arribar decretar accions conjuntes. En una roda de premsa, la ministra ha avançat que demà la comissió de Salut Pública redactarà un seguit de propostes per Setmana Santa i, la setmana vinent, el Consell Interterritorial en votarà l'aprovació. 

"Tant de bo siguem capaços de donar una resposta homogènia que ens permeti seguir salvant vides. Necessitem una resposta unànime", ha expressat. Però, què passarà si Madrid no dona suport a les mesures de la comissió de Salut Pública? Segons la ministra de Sanitat, si el pròxim Consell Interterritorial aprova una declaració d'actuacions coordinades, aquestes mesures seran obligatòries per totes les autonomies, encara que Madrid no hi voti a favor.