Moltes comunitats autònomes ja han avançat la seva posició per Setmana Santa: mantenir les restriccions i els tancaments perimetrals dels seus territoris. Ho han fet el País Basc, el País Valencià, Navarra, Castella-la Manxa, Castella i Lleó... I amb una excepció, com és habitual: la Comunitat de Madrid. El govern d'Isabel Díaz Ayuso rema en sentit contrari i vol, aferrant-se a unes millors dades, mantenir la capital sense tancament perimetral. Davant d'això, les comunitats ja es troben en estat d'alerta perquè es pugui repetir el mateix que durant les festes de Nadal. Aquesta qüestió s'abordarà avui durant la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat. Molts executius demanaran el tancament de Madrid.

Entre els més contundents hi ha el govern de Castella-la Manxa, que fa frontera amb la Comunitat de Madrid. La portaveu castellanomanxega, Blanca Fernández, ha enviat un missatge directe tant al PP com al govern d'Ayuso: "Si us plau, la perimetració evita la sortida de ciutadans d'aquelles comunitats que tenen una incidència més alta que altres, i aquelles regions que tenen molta població i pot afectar altres i els pot complicar les dades. Això té un cost en vides". En la mateixa línia, la vicepresidenta valenciana Mónica Oltra ha exigit "responsabilitat" a la Comunitat de Madrid. La dirigent de Compromís ha avisat que "si solapem una quarta onada, posem en risc la vida de les persones, que és el primer per a qualsevol govern responsable".

En canvi, des de la capital de l'Estat, que ni tan sols manté el confinament perimetral, volen fins i tot aixecar algunes restriccions. La mateixa Isabel Díaz Ayuso ha assegurat que “encara és aviat per decidir sobre Setmana Santa perquè el virus ens obliga a fer-ho amb 15 dies d’antelació”. Ha fet un vaticini provisional: “En principi, el toc de queda no es mou i la regió no tanca. Però seran els nostres sanitaris els qui ens indiquin el camí”.

Avui mateix, el vicepresident madrileny Ignacio Aguado també ha demanat que les persones ja vacunades pugui moure's lliurement per tot l'Estat durant la Setmana Santa. Ha emplaçat el govern espanyol a desplegar "una estratègia de mobilitat per a tot el país, i no només per Setmana Santa, sinó que anés marcant una estratègia perquè cada comunitat autònoma no hagi de decidir pel seu compte què cal fer". 

Tot plegat s'abordarà aquest dimecres a la tarda en la reunió habitual del Consell Interterritorial de Sanitat. El Ministeri de Sanitat està preparant un document per aquestes dates festives, que vol que sigui aprovat per consens de les comunitats autònomes. No obstant això, no s'espera que el document arribi en la trobada d'aquesta tarda.