El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha expressat aquest dilluns que vol un front comú Andalusia-País Valencià per reclamar un "finançament més just" al govern espanyol. En una entrevista a Canal Sur Radio, recollida per Europa Press, Moreno ha plantejat a Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, "anar junts" en aquesta qüestió perquè, per al cap del govern andalús, la comunitat que presideix i la valenciana són "les dues més damnificades" amb l'actual sistema de finançament autonòmic.

Juanma Moreno considera que es tracta d'un tema "absolutament urgent" perquè no poden "aguantar molt més". El president d'Andalusia vol, juntament amb Puig, reclamar a l'executiu espanyol un nou model de finançament autonòmic o, alternativament, introduir "elements correctors" per pal·liar "l'infrafinançament" d'ambdues comunitats. En el marc de la trobada al Cercle d'Economia de la setmana passada, Moreno ha explicat que va convidar a una reunió a Sevilla al seu homòleg valencià per parlar d'aquesta qüestió.

Altres presidents que volen la reforma del finançament

Una de les ponències de la Reunió Anual del Cercle d'Economia de la setmana anterior la van protagonitzar, precisament, quatre presidents autonòmics, que ja van posar de manifest la necessitat d'abordar la reforma del model de finançament autonòmic. Dos dels quatre convidats eren el president d'Andalusia, Juanma Moreno, i el president del País Valencià, Ximo Puig. Els altres dos mandataris eren Francina Armengol, presidenta de les Illes Balears, i Alberto Núñez Feijóo, president de Galícia. Els quatre van coincidir en un diagnòstic: el sistema de finançament actual "està obsolet" i que és "injust" en alguns punts.

presidentes autonomicos Moreno Bonilla Ximo Puig Armengol i Feijoo Cercle Economia - Efe

Imatge: Núñez Feijóo (per via telemàtica), Ximo Puig, Juanma Moreno i Francina Armengol, al Cercle d'Economia. EFE.

Per a Ximo Puig, l'Estat "ha de fer més federalisme" i aconseguir que hi hagi "més equitat entre les comunitats", afirmacions que va compartir Francina Armengol. De fet, els dos presidents socialistes també van reclamar "perseguir el dúmping fiscal i evitar situacions de competència deslleial", en referència a la Comunitat de Madrid.

Per la seva banda, Núñez Feijóo i Moreno volen que el repartiment s'ajusti a "la despesa real de cada comunitat". Consideren que aquest canvi ha de portar a "un model on puguem cabre tots".

En les seves declaracions d'aquest dilluns, el president de la Junta d'Andalusia ha afirmat que el govern que encapçala ha d'estar "buscant diners de sota les pedres i quadrant els comptes de manera permanent" per poder finançar els serveis públics. Per això, exigeix canvis en el model de finançament i que es posi en marxa la comissió bilateral Andalusia-Estat.

"Els indults no tindran utilitat", per a Moreno

Juanma Moreno també s'ha pronunciat sobre els indults que pròximament concedirà el govern espanyol als presos polítics. Per al president andalús, la mesura de gràcia "no tindrà utilitat perquè els independentistes no han après res". Moreno ha carregat contra l'executiu central per "decidir unilateralment l'excarceració per la via política d'unes persones que van donar un cop d'estat contra l'Estatut i contra la Constitució". "Només seria útil si renunciessin a la seva actitud colpista, però ja estan parlant d'un nou referèndum, de la independència unilateral i de la convulsió i ruptura social" a Catalunya.

 

Imatge principal: Juanma Moreno, en la roda de premsa després d'una reunió amb Pedro Sánchez. Europa Press.