Els pagesos de Lleida afectats per la sequera esperen que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, concreti una xifra específica per als ajuts per als agricultors afectats per la sequera. El sector s’ha reunit aquest dijous a Lleida amb el secretari general d’Agricultura del govern espanyol, Fernando Miranda, trobada que ha servit per obtenir informació més en detall sobre les ajudes que Madrid pensa atorgar al camp català davant la situació de sequera. El govern català, en canvi, va dir dimarts que no es pot concretar una xifra perquè s'està a l'espera de veure si plou.

Un cop finalitzada la reunió, el president de l’Associació de Joves Agricultors (Asaja) de Lleida ha declarat que la reunió d’aquest dijous ha servit perquè es comencés a posar sobre la taula “alguna xifra”, si bé, segons ha dit en declaracions a ElNacional.cat, “no s’ha concretat quina quantitat serà per hectàrea”. Determinar el volum d’ajuts que pertoquen a cadascú encara s’ha d’acabar de definir, a partir dels criteris que s’estableixin.

El govern espanyol repartirà els ajuts en dues categories: ramaderia i agricultura

Segons els pagesos, el govern espanyol els ha assegurat que les ajudes s’atorgaran en dues categories: per una banda, ramaderia (que serien més de 500 milions d’euros) i, per l’altra, agricultura (on es destinarien 246 milions). En aquest darrer apartat s’hi inclourien els afectats que per la situació de sequera es vegin obligats a llençar la fruita a terra. Tot i que no s’hagi concretat més, Asaja valora positivament el pas que ha fet el govern espanyol, que contrasta amb la posició que fins ara ha adoptat el govern català. “Com a mínim hi ha una cosa que és el que esperem que demà concreti la consellera [en la reunió aquest divendres a les 17 hores a Lleida]. De quina xifra podem estar parlant per part del Govern”.

D’acord amb Roqué, la partida d’ajuts que ha promès el govern espanyol és un volum inicial que pot anar incrementant-se. “El que tenim ara és una primera xifra, que podria créixer, en funció de l’abast de la tragèdia a tot l’Estat”, ha afegit el representant dels pagesos. En la reunió amb el govern espanyol, els pagesos han acordat que faran un seguiment conjunt cada setmana per monitoritzar la situació. “Controlarem quina és la pèrdua que s’està produint, si, per exemple, es comencen a donar cereals per perduts, veure quina quantitat d’hectàrees implica, el volum, i veure a partir d’aquí quin és l’impacte per hectàrea”. Amb la fruita es faria també el mateix procediment. “Hem de veure de quina manera s’ha d’avaluar això, a través d’un pèrit extern o intern del ministeri i, a partir d’aquí, presentar les sol·licituds”.

Roqué valora positivament que “hi hagi hagut una xifra” damunt la taula mentre que “fa dues setmanes se’ns tractava de bojos quan reclamàvem ajudes directes a la Generalitat”. “A partir d’ara, s’ha d’anar a poc a poc, i estem a expenses del que dirà la consellera demà [divendres]”, conclou el president d’Asaja a Lleida.

A la reunió també hi han participat sindicats, Afrucat, FCAC i les comunitats de regants dels Canals d'Urgell i del Segarra-Garrigues.