Continua la picabaralla entre el govern de Pedro Sánchez i el díscol president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. El dirigent socialista castellanomanxec ha retret aquest dijous al president espanyol les referències a la corrupció dels governs de Felipe González durant la sessió en el Congrés d'ahir dimecres en la qual Sánchez va comparèixer per l'escàndol de corrupció de Santos Cerdán. Page ha asseverat que va ser "innecessari" i ha disparat contra el líder del seu partit una vegada més: "Francament, molt malament", ha valorat. El manxec també ha sortit en defensa de González, president espanyol entre el 1982 i el 1996, i ha assegurat que "cap govern no és infal·lible".
En la seva compareixença aquest dimecres davant del Congrés per l'escàndol del cas Cerdán, Pedro Sánchez va al·ludir les situacions equivalents que va protagonitzar el Govern de Felipe González. Malgrat començar definint el seu predecessor com "un gran president" que "va fer grans coses", Sánchez va assenyalar que "per desgràcia" la seva gestió "també va patir la urpada de la corrupció". Així mateix, l'actual president del govern espanyol va esmentar els casos de l'exdirector de la Guàrdia Civil Luis Roldán, de l'exgovernador del Banc d'Espanya Mariano Rubio, d'"un vicepresident que va haver de dimitir", en referència a Alfonso Guerra; i ministres i secretaris d'Estat que "van haver de dimitir", en la qual cosa s'interpreta com una al·lusió als condemnats pels GAL José Barrionuevo i Rafael Vera, a qui Felipe González va acompanyar a les portes de presó.
"Això també va passar, en un gran govern com el de Felipe González. Va fer grans coses per Espanya, va modernitzar el nostre país, va donar lloc a Espanya al món i a Europa, però per desgràcia, en matèria de corrupció no va ser perfecte, no va ser infal·lible", va apuntalar Pedro Sánchez. Al que va afegir que el seu és el govern "més net" de la democràcia juntament amb el de José Luis Rodríguez Zapatero, una de les figures de la vella guàrdia del PSOE que és afí a Sánchez i acudeix al rescat quan el president el necessita per fer mediació amb l'independentisme català o per atiar els mítings a les campanyes electorals.
González, flagell de Sánchez pels seus pactes amb l'independentisme
La realitat és que la relació entre Felipe González i Pedro Sánchez és complicada. L'exdirigent va donar suport primer a Eduardo Madina en les primàries socialistes del 2014 i després a Susana Díaz en les del 2017; i al llarg dels últims anys ha estat un crític constant amb els pactes entre el PSOE de Sánchez i l'independentisme català. Primer va ser escèptic amb els indults i després es va oposar frontalment a l'amnistia al procés, que considera una "autoamnistia" a canvi dels vots per a la investidura, la veu com un acte de corrupció política que legitimarà que pugui repetir-se l'1-O i creu que és una forma en què l'Estat es rendeix i demana perdó. Recentment, l'històric dirigent socialista també va amenaçar de no votar el PSOE en les pròximes eleccions. Per contra, González manté una bona relació amb Page i, de fet, ambdós han demanat a Sánchez que dissolgui les Corts i convoqui eleccions davant de la situació de debilitat en la qual es troba l'Executiu. Una posició que el manxec va defensar en l'últim congrés del partit, embolicant-se en una baralla dialèctica amb el ministre Óscar Puente.