No és segur que Emiliano García-Page repeteixi com a president de Castella-la Manxa. Totes les enquestes que s’han publicat en els darrers mesos el situen, el 28-M, com a indiscutible vencedor de les eleccions autonòmiques 2023 al seu territori. Ara bé, la clau està —com sempre— en aconseguir la majoria absoluta. I aquesta, des del punt de vista dels socialistes, perilla. En les darreres setmanes s’han publicat enquestes que indiquen que una suma del PP i Vox podria aconseguir més escons que els del PSOE.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

A Castella-la Manxa, Podemos no té representació parlamentària. Els castellanomanxecs van treure’ls del parlament autonòmic en les eleccions del 2019, després d’haver entrat dins l’executiu de Page i haver generat inestabilitat al govern. Així doncs, el PSOE manxec competeix sol contra la suma de la dreta del PP i l’extrema dreta de Vox. Com és habitual, els pronòstics dels sondejos varien en funció de quin mitjà publica les enquestes. Mitjans progressistes de Madrid pronostiquen, tot i el frec a frec, una victòria del baró socialista; mentre que els conservadors calculen que la pugna conclourà amb victòria de la dreta.

Actualment, al parlament castellanomanxec hi ha només tres formacions polítiques. El PSOE d’Emiliano García-Page té 19 diputats i governa per majoria absoluta. El PP, en canvi, en les eleccions del 2019 va aconseguir 10 diputats. La tercera força és Ciudadanos, amb 4 representants. Tot indica, que la mort de la formació taronja en aquestes eleccions està dada i beneïda. Les enquestes pronostiques una substitució de Ciudadanos per l’extrema dreta de Vox, i totes estan d’acord que l’únic partit que millorarà els seus resultats serà el PP.

A partir d’aquí, tot està a l’aire. I queda comprovat en un estudi que publicava RTVE just un mes abans de la celebració de les eleccions del 28-M, elaborat a través d’una mitjana dels diversos sondejos que s’havien fet fins llavors. Llavors, els socialistes se situaven com a primera força a Castella-la Manxa, però la formació d’Emiliano García-Page no aconseguia la majoria absoluta: els pronòstics el situaven a 16 escons, mentre que la majoria absoluta l’aconsegueix qui obté 17 diputats. És a dir, que una suma dels 14 diputats pronosticats pel PP i 3 per a Vox sí que arribarien a la xifra suficient per formar govern al territori.

La tesi d'un escenari obert també és compartida pel CIS, que la setmana passada publicava un baròmetre en el qual deixava l'escenari de Castella-la Manxa completament obert: amb una forquilla de 16 a 22 diputats, donava opcions a Page de revalidar la seva majoria absoluta, però també de perdre-la. El Centre d'Investigacions Sociològiques li donava a Page en aquesta darrera enquesta al voltant del 38,4% dels vots. 

🗓️ Quan seran les eleccions municipals 2023 a Espanya?: data i tots els detalls

Repartiment d’escons a Castella-la Manxa

En les eleccions autonòmiques, a cada província li correspon un mínim inicial de tres diputats, i la resta es distribueix segons la població de cada província. A Castella-la Manxa, el repartiment és aquest: Toledo escull nou diputats, Albacete i Ciudad Real n’escullen sis, mentre que Conca i Guadalajara n’escullen cinc. Perquè una candidatura obtingui representants en una circumscripció, ha d’aconseguir sumar almenys un 3% dels vots d’aquell territori.