El president socialista de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, és una de les veus discordants al PSOE. Sempre marca distàncies amb el líder socialista espanyol i president de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, i és un dels seus principals crítics dins del seu partit. Sobretot arran dels pactes entre els socialistes i els partits independentistes catalans. Page ha mostrat repetidament en públic la seva oposició a la llei d'amnistia i s'apunta a les tesis de l'expresident del govern espanyol, Felipe GonzálezLa realitat, però, és que va ser un dels pocs barons socialistes que van aconseguir romandre al poder en la seva comunitat autònoma durant les passades eleccions del 28 de maig del 2023, a través del seu discurs de distanciament amb Sánchez i comprant gran part de les tesis del Partit Popular. Tant és així que Page ha comparat en una entrevista a El Mundo Junts per Catalunya amb l'extrema dreta de Vox.

Segons el president de Castella-la Manxa, el líder del PSC i cap de l'oposició al Parlament de Catalunya, Salvador Illa, "porta malament" els acords entre Junts i els socialistes al Congrés, fent referència a l'amnistia, a l'acord de la delegació de competències d'immigració, les comissions d'investigació del 17-A i l'operació Catalunya o l'ús del català, euskera i gallec al Congrés i a les institucions europees. "Crec que ell (Illa) i molta gent progressista porten malament el pacte amb Junts: per a un progressista català, pactar amb Junts és com demanar-li al PSOE que pacti amb Vox a Espanya", ha dit literalment el baró socialista. 

Per a Page, el partit del president Puigdemont té una base "supremacista" que té "l'odi com a model". "Els seus plantejaments polítics no són només la independència, sinó el rebuig", ha subratllat Page. 

En tromba contra l'amnistia

Emiliano García-Page tampoc fa curt criticant l'amnistia que van tancar els socialistes i els independentistes la setmana passada. "Creure que és possible millorar la convivència de Catalunya a costa d'empitjorar-la a Espanya és una quimera", considera Page, que apostaria per més acords entre els socialistes espanyols i el Partit Popular. De fet, posa d'exemple l'aplicació de l'article 155, que va ser acordat pels dos grans partits espanyols. Així mateix, diu que tant els indults com l'amnistia són peatges. "No pretenguem que semblin miracles quan realment són xantatges", ha afirmat. 

Page considera que l'amnistia posa de genolls la Constitució espanyola. "Crec que ja ningú dubta que Puigdemont té un objectiu vital, que és la independència", ha afirmat el president manxec. Així mateix, deixa la porta oberta a recórrer l'actual redactat al Tribunal Constitucional i explica que demanarà un informe al Consell Consultiu de Castella i faran "el que els hi diguin". "La meva obligació no és determinar si és constitucional, o no, sinó si afecta de forma directa als drets dels ciutadans de Castella-la Manxa", afirma. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!