El Ple de l'Ajuntament de Lleida ha rebutjat l'adhesió de la institució al Pacte Nacional pel Referèndum, com també el suport de la institució a la celebració d’un referèndum sobre la independència de Catalunya, ja sigui “amb o sense acord amb l’Estat espanyol”, després que el PSC, Ciutadans i el Partit Popular hagin votat en contra.

La moció havia estat presentada pel PDeCAT i Unió, i la resta de formacions hi havien donat suport. La moció també demanava el rebuig de la Paeria a les sentències que han comportat la condemna i inhabilitació d’Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs pel procés participatiu del 9-N.

La regidora del PDeCAT, Cristina Simó, ha defensat que el món municipal "no ha de quedar al marge del procés i de la realitat que estem vivint" i ha afirmat que "l'únic que estem demanant és que la gent pugui votar i que, entre tots, es decideixi el futur de Catalunya". Des d'aquest grup, de la mateixa manera que des d'ERC-Avancem i el Comú han denunciat la "judicialització" de la política que està duent a terme el govern de l'Estat, mentre la representant del PP, Dolors López, ha negat que realment des del PDeCAT apostin pel diàleg amb el govern espanyol quan parlen a la moció de "amb o sense acord amb l'estat espanyol".

Per la seva banda, la tinenta d'alcalde Montse Mínguez, també s'ha mostrat contrària a la judicialització de la política però ha mostrat la seva oposició al fet que "s'utilitzi l'administració local en els interessos polítics del Govern i dels partits que li donen suport" i ha assenyalat que dur a terme un referèndum com es planteja en el Pacte Nacional pel Referèndum "seria com reproduir el 9-N i ja veiem les conseqüències que va tenir per a la societat catalana".

El regidor de la Crida per Lleida-CUP, Francesc Gabarrell, ha apel·lat a la "desobediència" i ha deixat clar que "la idea del no ens deixen, ja ens ha superat". "Si el 9-N va demostrar alguna cosa, és que no poden frenar-ho" perquè "el dret a l'autodeterminació és un dret universal que has d'exercir amb les teves pròpies accions i que no has d'esperar que te'l concedeixin", ha conclós Gabarrell.