500.000 signatures a favor del referèndum. Aquesta és la fita aconseguida amb la feina del Pacte Nacional pel Referèndum durant poc més de dos mesos. El seu portaveu, Joan Ignasi Elena, ha fet pública la xifra final del recompte en un acte central que ha omplert el Palau de Congressos de Catalunya aquest divendres a la tarda.

Amb la cita d’avui, l’agrupació d’entitats sobiranistes ha volgut traslladar tots aquests suports al govern de la Generalitat i al seu president perquè gestionin “aquest enorme patrimoni”. De fet, Carles Puigdemont té previst desplaçar-se dilluns vinent a Madrid, acompanyat de representants del Pacte i del Govern, per fer una última proposta de pacte a l’Estat amb la força d’aquest més de mig milió de suports.

De cara a aquesta cita, el portaveu del Pacte ha exigit al govern espanyol que “es tregui la bena del ulls”, ja que això no fa que la realitat canviï, i ha demanat diàleg assegurant que ells seran a l’altra banda sempre que les propostes “siguin sinceres”.

Elena ha recomanat “preservar, mimar i fer ús” de les firmes a favor del referèndum que demostren un “anhel col·lectiu amb vocació unitària” pel dret a l’autodeterminació de Catalunya.

La fila zero de l’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l’alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, entre d’altres.

A banda de les autoritats, unes 2.000 persones han omplert l'auditori amb pancartes de colors amb frases com "Perquè és el meu dret" o "Perquè sóc demòcrata" -en català, castellà i anglès-, que aixecàvem en els moments més reivindicatius de l'acte.

El futur del Pacte

De cara al futur, el portaveu de l'entitat ha avançat que el pacte "ha de decidir la seva continuïtat", cosa que creu totalment necessària. Elena ha deixat la porta oberta a concretar els següents passos després d'haver acabat la recollida de signatures, tot i que ha reivindicat l'entitat com un "instrument potent del sobiranisme" que s'ha de protegir davant les "legítimes i naturals" diferències.

Com a balanç general, Elena s’ha mostrat satisfet de la feina feta. “Tornem més feliços i més plens a les nostres entitats” ha celebrat, a la vegada que s’ha mostrat disposat a “mantenir el compromís” des d’una posició més anònima.