Pablo Iglesias és madrileny, molt madrileny. Es reivindica com a veí del barri obrer de Vallecas, tot i que fa uns anys es va mudar amb la seva família al municipi de Galapagar fet que va aixecar molta polèmica. El dilluns al matí, però, tot indicava que la seva ciutat el designaria persona non grata, fet que posava molt content al alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez Almeida. Però, que ha fet perquè el ple de l'ajuntament dominat pel PP, Vox i Ciutadans adoptés aquesta decisió tan dràstica i que sol afectar a persones estrangeres, no a veïns dels municipis?  Doncs criticar a la policia, quelcom que ha molestat molt als membres d'aquest cos que ja de per si no tenen en gairebé bona consideració a qui va ser el líder de Podemos i que es va retirar de la política després de decidir cedir abandonar el govern espanyol (on era vicepresident) per embarcar-se en una guerra suïcida contra Isabel Díaz Ayuso en les eleccions del 4-M en la que la popular va arrasar. Iglesias va salvar el seu partit de desaparèixer a la comunitat, però  no va ser suficient per formar un tàndem que evités un govern de dretes. 

Les paraules de la discòrdia les va formular al seu pòdcast 'La Base', des del que Pablo Iglesias ha trobat un altaveu mediàtic després d'abandonar la política i on parla de tots els temes que se li acuden. Fins i tot, hi ha arribat a reunir Oriol Junqueras i Carles Puigdemont després de l'escàndol del CatalanGate. Allà, va assegurar enmig de la polèmica per la condemna a la dirigent de Podemos a Madrid, Isa Serra, per agredir a policies durant un desnonament, quelcom que ella sempre ha negat. Finalment, aquest setembre el TSJC va suspendre la pena. Iglesias ha estat un dels grans defensors de Serra i en el seu pòdcast va assegurar que "amb cinc ties a cavall" com la mateixa Serra, "veuríem córrer com a gallines a tota la Policia Municipal de Madrid". Aquestes paraules van enfurismar els membres de la policia i també a l'extrema dreta, que va fer córrer el vídeo per les xarxes socials en piulades com la següent: 

Una decisió carregada de simbolisme 

El dimarts, a Cibeles s'havia de votar aquesta proposta de Vox, partit que a l'ajuntament madrileny està encapçalat per l'ultra Javier Ortega Smith. A més, estava previst que comptés amb el suport dels dos partits que conformen el govern municipal, PP i Ciutadans, que anaven a presentar una iniciativa conjunta perquè el ple reprovés les declaracions d'Iglesias que titllen "d'insults inacceptables al Cos de Policia Municipal de Madrid".En aquest sentit, l'alcalde Almeida estava entusiasmat amb la proposta de Vox i assegurava que no hi hauria cap problema perquè s'acabés convertint en una realitat. Per ell, estava totalment justificat prendre aquesta mesura, carregada de simbolisme, contra qui "insulta a una Policia Municipal a qui Isa Serra va cridar que era una puta, una malfollada, si es follava a tots els policies municipals i els seus fills no se la podien mirar a la cara". Finalment, però, el dilluns al vespre, Vox ha optat per retirar la proposta, donat que els secretaris de l'ajuntament de Madrid havien emès un informe en què advertien que un consistori no té competències per declarar persona non grata un ciutadà.

Mentrestant, per part dels agents, acusen a Iglesias d'un delicte d'injúries. Concretament, els primers en indignar-se per les paraules de l'exvicepresident del govern espanyol van ser el Col·lectiu professional de Policia Municipal de Madrid, que va presentar una demanda per injúries greus amb publicitat, tot demanant que la Fiscalia actuï d'ofici contra el polític de Podemos. Pel que fa a la Policia Municipal, han presentat una denúncia contra Iglesias per defensar la dignitat dels agents que formen part del cos.