Guerra oberta entre Pablo Iglesias i Yolanda Díaz. Qui fou líder de Podemos, ara ja apartat de la política, ha afirmat aquest dilluns que "es penedeix" d'haver atorgat tant de poder a la líder de Sumar i vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, durant el seu temps compartit en la formació. En una entrevista a DiarideBarcelona.cat, preguntat per si lamentava haver afavorit el lideratge de Yolanda Díaz, ha respost amb contundència i amb un atac frontal: "Confiava en ella i confiava que obria un procés democràtic, que respectaria el pes democràtic de Podemos. Esclar que em penedeixo. Ha treballat per a destruir a Podemos aliant-se amb mafiosos i amb els seus enemics més evidents", ha afirmat.

Per altra banda, l'exlíder de Podemos també ha admès que prendria "moltíssimes" decisions diferents si pogués tornar enrere en el temps. Entre elles, ha esmentat que no s'hauria presentat a les eleccions europees. També ha compartit les dificultades que han comportat algunes decisions personals, com la decepció amb companys que "també eren amics". L'exlíder de Podemos va afirmar que no repetiria els primers anys de la formació, assenyalant les conseqüències personals d'aquesta experiència, com la pèrdua d'intimitat, la necessitat de portar escorta i la constant exposició a l'agressivitat mediàtica. No obstant això, Iglesias ha considerat un encert l'entrada de Podemos al govern espanyol l'any 2019, i ha afirmat que això va permetre l'existència i ascens de figures com Yolanda Díaz, Irene Montero i Ione Belarra. També ha volgut destacar que formar part de l'executiu va brindar "experiència de gestió" i una visió més pròxima de les estructures de l'estat espanyol.

En preguntar-se-li si Podemos es presentarà en solitari a les eleccions europees, ha respost que la decisió correspon al partit: "Però a mi em sembla que és una possibilitat. Podemos ha de tornar a ser una opció electoral autònoma. S'ha de fer visible", encara que es descarta com a candidat. Sobre el futur de Podemos, ha afegit: "Qualsevol possibilitat d'acord amb altres formacions polítiques passarà per l'existència d'unes primàries obertes, però sospito jo que no estan molt per aquesta opció els partits de Sumar".

Podemos acusa Díaz d'"expulsar-los" del nou executiu espanyol

El foc creuat d'acusacions entre Podemos i Sumar, que mantenen un estira-i-arronsa des d'abans de signar l'acord de coalició per presentar-se plegats a les eleccions generals del 23 de juliol, s'ha accentuat després que es fes oficial que cap dels ministres del nou executiu prové de la formació ara liderada per Ione Belarra. Després de l'anunci dels nous ministres Podemos va sortir en tromba en contra de Yolanda Díaz, a qui fan responsable del fet que no hi hagi cap representant dels morats al govern espanyol, atès que en l'anterior legislatura Ione Belarra i Irene Montero sí que formaven part del Consell de Ministres. Així ho van expressar els portaveus estatals de la formació, Pablo Fernández i Isa Serra, que van dir de la vicepresidenta segona i líder de Sumar, que és “col·laboradora necessària” per “expulsar-los” del govern que, segons el seu parer, té com a objectiu que el PSOE se senti “còmode”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!