Podemos ha sortit en tromba en contra de Yolanda Díaz, a qui fan responsable del fet que no hi hagi cap representant dels morats al govern espanyol que ha presentat aquest dilluns Pedro Sánchez des del Palau de la Moncloa, atès que en l'anterior legislatura Ione Belarra i Irene Montero sí que conformaven el Consell de Ministres. Així ho han expressat aquest dilluns els portaveus estatals de la formació, Pablo Fernández i Isa Serra, que han dit de la vicepresidenta segona i líder de Sumar, que és “col·laboradora necessària” per “expulsar-los” del govern que, segons el seu parer, té com a objectiu que el PSOE se senti “còmode”. Davant d’això, han afirmat que mantindran la seva autonomia parlamentària amb relació a Sumar i que actuaran al Congrés dels Diputats d’acord amb el seu full de ruta.

A més, la secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha afirmat, en una piulada a la xarxa X, que la decisió de vetar-los és “injusta” i “un greu error polític”, atès que considera que el bloc progressista requereix de la participació de “totes, especialment del motor de les transformacions més ambicioses”, en referència a la tasca feta pels morats en anteriors legislatures.

En qualsevol cas, el xoc amb Sumar augmenta de decibels en considerar que l’oferta perquè Nacho Álvarez formés part de l’executiu va ser una “treta” i una “maniobra força absurda”, ja que els militants de Podemos van avalar en la consulta que la seva elecció era que Irene Montero repetís al capdavant del ministeri d’Igualtat. Díaz va proposar que Álvarez liderés la carpeta de Drets Socials amb la condició que cessessin els atacs contra Sumar.

Podemos ostenta actualment cinc diputats a la cambra baixa, tots ells indispensables per a la conformació de majories del bloc de la investidura. Davant la pregunta sobre si el veto comportarà que els parlamentaris morats passin al grup mixt o expressin el seu malestar en les votacions, la portaveu Isa Serra ha respost que el seu partit té un mandat avalat pels inscrits que implica “reforçar l'autonomia política”.

“Això és el que farem al parlament”, ha argumentat Serra, que ha supeditat la seva actitud al fet que hi hagi una esquerra “realment transformadora”. Així doncs, tampoc ha tancat la porta a exercir la llibertat de vot al Congrés.  A més, el portaveu Pablo Fernández ha assegurat que amb l’actual organigrama hi guanyen les posicions més “conservadores” del PSOE, en titllar de “lamentable” que Fernando Grande-Marlaska continuï a Interior i Margarita Robles a Defensa. Al Consell de Ministres no hi seran ni Ione Belarra ni Irene Montero. Per part de Sumar, Ernest Urtasun ocuparà Cultura, Pablo Bustinduy, Drets Socials (en substitució de Ione Belarra), Mónica García, Sanitat (substituint José Miñones) i Sira Riego, Joventut i Infància (un nou Ministeri), al marge de Yolanda Díaz, que repeteix com a vicepresidenta segona i ministra de Treball.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!