No hi ha hagut ni frau electoral, quelcom “impensable a Espanya”, ni un rebuig a l’acord amb Izquierda Unida, ni una derivada de la campanya de baix perfil. Pel líder de Podemos, Pablo Iglesias, els mals resultats del 26-J, que han fet oblidar la idea de sorpasso al PSOE, han estat per culpa de ciutadans als quals queien “simpàtics” però que no volien que “governéssim”. “La gent agraeix el sacseig que hem donat a la política espanyola, però davant l’evidència que podem governar, decideixen no votar-nos”, reflexiona Iglesias en la presentació del seu programa televisiu d’anàlisi política Fort Apache.

Enmig d’un debat intern sobre les possibles causes de la desfeta que ha fet esclatar una guerra fratricida entre faccions – aquesta tarda hi ha una reunió entre Podemos, IU i confluències- Iglesias ha aparegut en escena per exposar (o imposar) la seva idea. L’autocrítica no hi apareix en cap moment, de la mateixa manera que no ho fa en l’enquesta enviada als militants de la formació perquè diguin la seva, i que inclou hipòtesis com el rebuig al pacte amb IU, l’estratègia de la por o el Brèxit.

Amb tot, el líder morat critica que arguments com que l’acord amb els d’Alberto Garzón els situava “al temut marge esquerre del tauler”, fomenten “l’enfrontament intern a Podemos”, i és en aquest sentit que espera que “els adversaris insisteixin en elles”. Així, sense dir-ho, envia un missatge al sector més crític, encapçalat pel número dos, Íñigo Errejón, que entén precisament que van perdre la centralitat que els podia propulsar cap a La Moncloa.