El trencament definitiu entre Podemos i Sumar, que comportarà el passi dels cinc diputats de la formació fundada per Pablo Iglesias al grup mixt al Congrés dels Diputats, podria comportar també que aquest partit es presenti per separat a les properes eleccions al Parlament Europeu, que tindran lloc el juny del 2024. Almenys, aquesta és la postura que defensa Iglesias, que ha apuntat que la participació en els futurs comicis, “ho haurà de decidir el partit”, per afegir que, a parer seu, sí que s’haurien de presentar: “Podemos hi ha de ser amb una política d’aliances pròpies”, ha assegurat Iglesias en declaracions aquest dimecres a Rac1.

Així mateix, Iglesias ha assegurat que Podemos ha de tenir un discurs propi a Europa, que els diferenciï “dels verds i dels socialdemòcrates”, afegint que “encara és aviat” per definir el nom del cap de llista, tot i que una de les candidates podria ser Irene Montero, tot apuntant que “l’agenda i els calendaris els ha d’establir el partit”. Iglesias ha assenyalat que en un “context internacional difícil”, amb l’auge de l’extrema dreta i la situació a Israel i Palestina, convé que “Podemos dinamitzi la necessitat d’una esquerra europea diferent”. “Cal una altra esquerra, gent que digui la veritat i que porti les reivindicacions dels moviments socials a les institucions europees”, ha insistit.

Això sí, Iglesias ha assegurat que molts militants de Podemos s’han sentit “feliços i alleujats” per la consumació del divorci amb Sumar perquè ara, “tindrem veu pròpia a l'hemicicle”. De fet, Iglesias ha explicat que no tenien alternativa després de tants desacords amb Sumar durant els últims mesos: "no només pel veto a Podem al govern, sinó perquè havien deixat el partit sense capacitat d'influència política al grup parlamentari". A més, Iglesias ha explicat que el veto a Ione Belarra per tractar el tema palestí va ser la gota que va fer vessar el got i també ha explicat que van informar els seus antics socis de la decisió que anaven a prendre a fer uns minuts abans de la seva compareixença de premsa. A més ha explicat que no parla amb Yolanda Díaz des del gener o febrer d'aquest any, perquè, segons assegura, ja no li correspon.

El trencament de Podemos amb Sumar va arribar el dia que el Ple del Congrés debatia sobre la situació a Israel i Palestina, en una sessió en la qual es van quedar sense poder intervenir. El diputat de Podemos Javier Sánchez Serna, va denunciar que Sumar havia censurat "la veu que amb major concreció ha exigit al president del govern espanyol que passi de les paraules als fets".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!