El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha admès aquest dilluns que veu "més a prop" la possibilitat d'un avançament electoral davant de la falta d'acord amb les forces independentistes, que segons el seu parer afectarà no només l'aprovació dels pressupostos generals, sinó també la "direcció històrica" d'Espanya. En una entrevista en RNE juntament amb periodista Enric Juliana amb qui ha publicat el llibre "Nus Espanya", Iglesias ha lamentat que ens trobem en una "situació molt difícil" i de "moltíssima crispació".

"Alguns intenten tirar més llenya al foc i en aquest context és veritat que als que estem proposant diàleg, responsabilitat i sentit d'Estat ens l'estan posant molt difícil", ha alertat. El secretari general de Podemos ha advertit que "cal assumir la realitat" i si bé l'avançament electoral no és l'"única sortida", ara està "més a prop", encara que la seva "obligació" és continuar intentant que hi hagi pressuposats i "construir una alternativa progressista de direcció d'Estat", ha afegit.

Iglesias preferiria que hi hagués un acord polític ampli per tirar endavant els pressupostos de 2019 amb ERC, PdeCAt i el PNB, però si no és així -diu- "no s'ha de tenir por de les eleccions" i Podemos sortirà a guanyar-les. El que també reconeix és que els pròxims comicis generals condicionaran el seu futur polític i el de tots els candidats, i s'ha mostrat disposat a retre comptes i posar el seu càrrec a disposició de la militància si els resultats no responen a les expectatives.

"Guanyar i ser president"

En qualsevol cas, el seu objectiu és "guanyar i ser president" i serà després del resultat quan calgui plantejar-se aquest escenari: "Qui surt a un partit pensant que pot tenir un mal resultat, el perd sempre", ha assenyalat. Iglesias s'ha mostrat convençut que el bipartidisme s'ha acabat i que aquest serà l'últim Govern en solitari perquè el pròxim haurà de ser de coalició, ja sigui entre les forces progressistes o els partits de dreta.

Encara que tampoc no descarta una futura aliança de PSOE i Cs. "No s'ha de descartar res", ha afirmat després d'assegurar que molts sectors en el PSOE i els poders econòmics prefereixen aquest acord. "Vull pensar que el Govern i Sánchez volen una altra cosa, però no s'ha de descartar aquesta possibilitat, per això nosaltres sortirem a guanyar", ha dit Iglesias, qui ha apuntat que sospita que una bona part dels electors socialistes no tornaran a votar "mai" el PSOE si opta per aquest acord amb Cs.

Iglesias també ha defensat que el 2018 la Monarquia ja no és necessària "perquè Espanya sigui una democràcia", com va poder ser-ho en la Transició, i creu que molts joves no els convenç una direcció de l'Estat que s'elegeix "per fecundació". Segons la seva opinió, la societat està preparada per "discutir de tot" i també de la necessitat de la Monarquia.