No cal buscar més Pablo Casado. L’exlíder del PP, defenestrat i ignorat pel seu propi partit, finalment ha estat localitzat i un jutjat de Barcelona l’ha citat a declarar el pròxim 20 de març com a investigat per fomentar l’odi a l’escola catalana en unes polèmiques declaracions el desembre de 2021. El titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona va haver de suspendre la declaració de l’expresident del PP, el gener passat, quan en un exhort enviat als jutjats de Madrid li van respondre que des de la seu del Partit Popular, al número 13 del carrer Gènova, els van dir: “Ja no té despatx en aquesta seu i desconeixen on li poden facilitar.” Així, després de perdre deliberadament el temps, Casado té nova data per ser interrogat pels delictes d’injúries, calumnies i fomentar l’odi, tal com l'acusa la Generalitat en una querella. Segurament, declararà per videoconferència des d’un jutjat de Madrid al de Barcelona.

Amb la primera localització negativa, el magistrat Santiago García fins i tot va preguntar a la Generalitat què volia fer, en lloc de fer-lo buscar d’ofici. L'Equip d'Advocats Independents, amb Josep Rosell, que està personat a la causava requerir al jutge que se cerqués Casado. Després d’aquest insòlit tràmit judicial, Pablo Casado ha aparegut, just en complir-se un any que el seu partit el deixés caure, després de criticar pràctiques irregulars de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Fins i tot ha transcendit que Casado ha dinat aquesta setmana amb el seu successor i actual president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Això no obstant, des del PP no volen a Casado, i asseguren que no és un actiu que sumi.

Periple judicial

La querella contra l’exdirigent popular ha viscut tot un periple. Inicialment, la Generalitat va interposar la querella al Tribunal Suprem perquè Pablo Casado era diputat al Congrés, i, per tant, aforat a l’alt tribunal espanyol. El Suprem va arxivar-ho, i la Generalitat va presentar recurs, i en perdre l’aforament es va derivar a uns jutjats de Barcelona. El jutge va derivar la querella als jutjats de la Corunya perquè va fer les declaracions a Galícia. Tanmateix, el novembre passat, el titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona finalment va admetre a tràmit investigar Pablo Casado.

Pedres a les motxilles

Casado va afirmar que hi havia professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo els nens si parlen castellà. També va assegurar que se'ls posava pedres a les motxilles. Va fer aquestes declaracions el 17 de desembre de 2021, en un acte a Galícia enmig de la polèmica política per la decisió judicial que va obligar una classe d'una escola de Canet de Mar a impartir el 25% de les classes en castellà.  En una piulada, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va qualificar les declaracions d’“infames” i ja avançava que els serveis jurídics del Govern estudiarien emprendre accions legals. “Deixeu l’educació en pau. Prou mentides. Prou d’aquesta baixesa moral. Prou d’atiar l’odi”, exigia Aragonès.

En la resolució inicial, a més de citar Casado, com a querellat, el magistrat també va demanar al Partit Popular la gravació completa de la roda de premsa on va fer les declaracions, i els mitjans d'informació que van assistir a l'acte.