El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha manifestat que si es dona una repetició electoral a l'Estat "no es tornarà a repetir la possibilitat" de formar un govern que "alguns denominen com a progressista" i, per contra, "la involució s'accelerarà.

Otegi, que ha intervingut aquest dissabte a l'Assemblea General que EH Bildu ha celebrat a Bilbao amb la presència de representants de totes les formacions que integren la coalició, ha afirmat que els bascos també recorreran el camí realitzat per "Escòcia o que vol fer Catalunya". "També nosaltres volem votar, volem decidir lliure i democràticament el nostre futur", ha incidit.

Així mateix, ha subratllat que EH Bildu ha de ser la "gran casa comuna dels sectors progressistes, abertzales i sobiranistes", de tal manera que "aquí no sobra ningú, sinó que falta gent". Després d'advertir que existeix un "poble preocupat" que comparteix amb EH Bildu els valors que poden construir una societat "diferent", el líder sobiranista ha denunciat que l'Estat espanyol camina "cap a models autoritaris de governança", una cosa que ha atribuït no només al fet que en l'"ADN cultural espanyol està instal·lat l'autoritarisme", sinó que el context internacional hi ajuda.

"Quin tipus d'autogovern tenim en el que els nostres ancians estan espantats pel que pot passar a Madrid?", ha qüestionat, per afegir que Euskadi "no es mereix viure en aquestes condicions". En aquest context, ha incidit que "no hi ha eleccions per sortir de la crisi", per la qual cosa la repetició permanent dels comicis és un "símptoma de la greu crisi d'Estat" que es dona. "Existeixen reptes prou importants per actuar amb responsabilitat, però veiem que s'està donant un espectacle i tothom avantposa els interessos de partit als de la gent", ha denunciat.

Segons el seu parer, l'Estat espanyol camina cap a "la involució antidemocràtica" en no ser capaç de donar "solucions en termes democràtics" als seus "greus problemes" com a Catalunya. "Creuen que mitjançant la repressió, la presó i mitjançant sentències i jutges, és possible aturar l'anhel dels pobles que busquen mitjançant l'exercici del seu dret a l'autodeterminació la seva sobirania", ha defensat.