El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha assegurat aquest divendres que el referèndum de l'1-O suposa una "moció de censura" que aspira a "acabar amb el règim del 78". Otegi ha fet aquesta reflexió durant un acte polític celebrat per la seva formació a Sant Sebastià per començar el curs polític després de les vacances estivals i en què ha estat acompanyat per diferents dirigents de la coalició sobiranista.

Durant la seva intervenció, Arnaldo Otegi ha explicat que el curs polític que ara arrenca no serà "a la usança dels anteriors", perquè "canviarà substancialment les coses a l'Estat" i tindrà una "dimensió històrica" i una "importància" que l'esquerra independentista i sobiranista basca vol "transmetre a la ciutadania" atès que "inaugura una nova fase".

"Al que estem assistint en aquesta fase històrica en aquest començament de curs a l'Estat espanyol és a l'ensorrament, al fracàs, al final i a l'esgotament del model del règim que es va inaugurar el 1978", ha recalcat el dirigent abertzale.

Després d'explicar que els bascos són "solidaris" amb el "poble de Catalunya", amb el qual tenen "totes les complicitats del món" perquè els uneix "la mateixa tasca transformadora", el líder d'EH Bildu ha recordat que l'1-O "hi ha data fixa posada" per a una "moció de censura que vol acabar amb el règim del 78".

Amb aquest objectiu, s'ha mostrat partidari de variar també el model de relació de Navarra i de la Comunitat Autònoma Basca "respecte a l'Estat", perquè se sustenti en "el respecte i la igualtat". "No podem seguir sent part subsumida d'un Estat que jeràrquicament imposa les seves lleis, els seus projectes econòmics, socials i culturals perquè consideren que estem sota la seva tutela i que no tenim capacitat de discerniment per fer una cosa diferent", ha recalcat.