El coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha proposat que es busqui "entre tots una fórmula que permeti als familiars rebre els presos que surtin de la presó i al mateix temps que no humiliï ningú". Otegi, en una entrevista a la SER, ha comentat que la intenció del govern espanyol d'avisar als ajuntaments on hi pugui haver rebudes a presos d'ETA sortits de presó és "equivocar-se de camí".

"En què consistirà: que es prohibiran els ongi etorris (benvingudes) i, si no, es multarà els ajuntaments, inhabilitar els alcaldes?", s'ha preguntat. Segons Otegi, la fórmula "no pot ser que amaguem els presos quan surtin de la presó. La gent que s'escandalitza pels ongi etorris envia allà les seves càmeres de televisió i emet permanentment les imatges. Escolti, si això humilia, no estigui tot el dia emetent aquestes imatges".

"Darrere de tot això, el que hi ha és un objectiu polític que la convivència s'enfangui, pels mateixos que ho utilitzen per atacar el Partit Socialista", ha agregat. "Jo entenc que hi hagi sectors de víctimes que se senten ferides en veure les imatges, però, qui les difon? No és Bildu, són les televisions que alimenten aquesta polèmica".

Otegi ha apostat per "un camí molt més eficaç: trobarem entre tots una fórmula que consolidi la convivència, que permeti rebre els presos que surten de la presó per part de familiars i amics i al mateix temps que sigui una fórmula que no humiliï i que no fereixi la sensibilitat de ningú, el que no està en l'ànim dels que organitzen aquests ongi etorris".

Sobre la possibilitat de celebrar aquests ongi etorris en espais tancats tal com va proposar el Foro Soziala, Otegi insisteix que ja es va utilitzar aquesta fórmula, però "els espais són tan petits que no hi cap la gent". D'altra banda, Otegi ha comentat que, si hi ha nova sessió d'investidura de Pedro Sánchez, EH Bildu "molt probablement" s'abstindrà, com ja va fer en el primer intent fallit de juliol.