Les autoritats franceses han impedit al líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, viatjar a l'Havana (Cuba) per assistir a l'homenatge a Fidel Castro, ja que no pot sobrevolar l'espai aeri nord-americà per haver estat condemnat per terrorisme.

Fonts de Sortu han explicat que Otegi ha anat a primera hora del matí a l'aeroport de Biarritz, al País Basc francès, acompanyat d'un dels seus col·laboradors d'EH Bildu, però no ha pogut passar el control per agafar l'avió.

En aquell moment, li han comunicat que els Estats Units no han donat el permís perquè pogués viatjar a l'Havana, ja que la ruta incloïa sobrevolar l'espai aeri nord-americà.

Escala a París

Otegi tenia previst viatjar des de Biarritz a París i enllaçar amb una ruta directa entre la capital francesa i l'Havana, segons les esmentades fonts, però ha estat al mateix aeroport on li han comunicat que no tenia permís per viatjar.

El dirigent abertzale va anunciar aquest dilluns que es desplaçaria a Cuba per assistir a la cerimònia d'homenatge a l'expresident d'aquell país, Fidel Castro, mort divendres passat als 90 anys i del qual Otegi va dir que és un «referent ètic i polític» per a l'«esquerra independentista».

Una representació de l'esquerra abertzale, encapçalada per Asier Altuna, membre del grup de relacions internacionals de Sortu, serà present a l'Havana en els actes d'homenatge i comiat de Castro.

Això, però, no li ha impedit que hagi expressat, a través d'un vídeo, el seu condol al poble cubà per la mort de Castro.