El secretari general de Sortu i portaveu d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, considera que "hi pot haver espai per a l'acord" amb Podemos en la mesura que "a tots dos ens interessa la democratització de l'Estat espanyol".
En una entrevista a 'Rebel·lió' i publicada a la pàgina web de Sortu, Otegi ha indicat que "posar en qüestió la unitat de l'Estat és posar en qüestió el projecte de dominació de les oligarquies espanyoles".
Després d'afirmar que la "crisi mundial, juntament amb el canvi d'estratègia de l'independentisme basc i el procés català", ha fet "saltar les costures del règim de 1978", Otegi ha considerat que aquest ja "estava en crisi estructural i el fenomen del procés català i d'alliberament nacional basc posen en evidència que el projecte de dominació a l'Estat se sustenta, sobretot, en el que ells anomenen la unitat d'Espanya".
D'altra banda, ha afirmat que la història de l'esquerra espanyola demostra que "no ha entès els problemes nacionals", encara que ha reconegut que "el fenomen de Podemos incorpora una reflexió innovadora en l'esquerra espanyola que és acceptar la plurinacionalitat i el dret d'autodeterminació dels pobles sense estat ".
"Sempre hem pensat que no es pot generar una esquerra transformadora a l'Estat que no accepti la plurinacionalitat i el dret d'autodeterminació", ha indicat.
"Entenem que la democratització de l'Estat passa perquè no només en termes socials es plantegin polítiques trasformadoras sinó perquè es reconeguin el caràcter plurinacional de l'Estat i el dret de les nacions a decidir el seu futur lliurement i democràticament", ha indicat, per afegir que "tenim interessos comuns ja que a tots ens interessa la democratització de l'Estat".

"Estarem sempre disposats a ajudar i col·laborar en qüestions que vagin destinades a la democratització de l'Estat, però al mateix temps veiem difícil democratitzar-lo. Si hi ha una mínima possibilitat estem disposats a col·laborar", ha afegit.