El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, proposa que els independentistes bascos, catalans i gallecs responguin conjuntament a la "involució democràtica" i a la sentència del procés i vagin junts al Congrés dels Diputats. "Bascos i catalans, però també gallecs i, si es pot, republicans espanyols hem de jugar aquesta partida junts", va afirmar en una entrevista al progama FAQS de TV3. 

"Per nosaltres no té sentit aquest marc autonòmic en què cada partit jugava la seva partida al Congrés. Nosaltres creiem que hem d'anar com a sobiranistes i independentistes al Congrés dels Diputats", va afegir el líder abertzale. Otegi aposta per fer-ho amb un programa de mínims que inclogui "solucions democràtiques" i un "referèndum pactat". 

En la mateixa entrevista, Otegi parla de la condemna d'Estrasburg a Espanya per no garantir-li un judici just i assegura que això passa perquè "no hi ha un règim democràtic". El coordinador d'EH Bildu també considera que el seu cas pot tenir incidència en el cas de l'1-O i espera que pugui "condicionar" els magistrats.

Tot i això, ha lamentat que que la "casta judicial espanyola" s'ha erigit com a garant de la unitat d'Espanya, i "molt em temo" que amb el cas de l'1-O volen fer sentències que serveixin "com a exemple".