Es creu impune. El dirigent i diputat de Vox, Javier Ortega Smith, s'ha vanat a les xarxes socials d'un delicte que va cometre el 2014 a Gibraltar, castigat amb deu anys de presó. El polític d'extrema dreta va robar un bloc de formigó de l'escull artificial del Penyal i va enregistrar en vídeo tota l'acció.

El diari digital LUH Noticias!, adscrit a Podem, s'ha tornat a fer ressò aquest dimecres de l'ordre de detenció dictada el passat 2016 per la policia de Gibraltar contra el líder de Vox. En veure la notícia, la formació ultra ha escrit un missatge de suport al seu dirigent, que no ha dubtat d'aprofitar el moment per riure's de la justícia gibraltarenca.

TUIT Javier ortega smith vox gibraltar

Ortega Smith ha penjat una foto del bloc de formigó robat, on es recolza mirant una guia turística de Gibraltar. Si bé no indica on es troba l'objecte, un periodista del Penyal ha confirmat al mitjà de Podem que el bloc actualment és a la seu de Vox a Madrid, curiosament on abans hi havia el jutjat de vigilància penitenciària. El partit, justament, també ha aprofitat el moment per fer mofa de la situació i ha tornat a difondre el vídeo de l'acció vandàlica.

Tot va començar fa uns anys, quan la formació d'ultradreta encara no tenia representació parlamentària. Ortega Smith i Abascal, amb membres de la Fundació Denaes (també d'extrema dreta), van posar en marxa una operació 'patriòtica' per robar un bloc de formigó de l'escull artificial de Gibraltar i crear un conflicte diplomàtic amb Espanya.

 

Després de donar-se a conèixer el robatori, el govern de Gibraltar va presentar una denúncia contra Ortega Smith com a responsable de l'operatiu. Aleshores, la Guàrdia Civil espanyola es va quedar amb el bloc fins a nou avís. I el nou avís va arribar quan Abascal va publicar una fotografia el 2016 amb una bandera d'Espanya i l'objecte robat. A hores d'ara, no se sap com va acabar en mans del líder de Vox.

En qualsevol cas, la policia de Gibraltar va emetre una ordre de detenció contra Ortega Smith per un delicte de robatori. El càstig que se l'atribueix és de deu anys de presó, una condemna que podria caure sobre el dirigent de Vox si acaba posant un peu a Gibraltar. De fet, el polític d'ultradreta va haver de tornar a el Penyal per via marítima en una altra acció que va realitzar, quan va voler instal·lar una bandera espanyola de 180 metres a territori gibraltarenc.

Sense immunitat parlamentària

Si tornés a visitar Gibraltar i la policia l'atrapés, difícilment evitaria una condemna. Ni la immunitat parlamentària podria protegir Ortega Smith de la seva detenció ni del seu empresonament.

En una entrevista a El Mundo l'any 2019, el dirigent de Vox va reconèixer que tenia por de visitar Anglaterra o Gibraltar. "Si algun dia vull anar a Londres, estaré fins l'últim minut amb incertesa", va dir, tot i que l'ordre de detenció només és vigent al Penyal.

 

Imatge principal: El dirigent de Vox, Javier Ortega Smith / Europa Press