El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha afirmat aquest dijous que la sentència d'un any i nou mesos d'inhabilitació pel 9-N a l'exvicepresidenta del Govern i exconsellera de Governació, Joana Ortega, no es pot executar fins que la sentència no sigui ferma i el Tribunal Suprem no resolgui el recurs que han interposat totes les parts, excepte la Fiscalia.

Per Barrientos, que ha fet aquestes declaracions des de Lleida, on se celebra el 32è Congrés Jueces para la Democracia, només hi hauria un "únic escenari" en què Ortega hauria pogut obtenir l'execució provisional de la sentència, i és que no hagués presentat recurs. "Pel que em consta, no és l'escenari que tenim davant", ha conclòs Barrientos, president del tribunal que va dictar sentència contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau.

Ortega va sol·licitar aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que executés la sentència que la inhabilitava a un any i mig arran del procés participatiu del 9-N i no esperés el pronunciament del Tribunal Suprem. D'aquesta manera, Ortega arribaria a temps per presentar-se a les pròximes eleccions municipals, si així ho decideix. 

Fa poc més d'un mes, l'exvicepresidenta va demanar a l'alt tribunal espanyol que no se la inhabilités per exercir càrrecs municipals, perquè considera que va ser castigada com a càrrec autonòmic i la pena només hauria d'afectar aquest àmbit. Per contra, els advocats de l'expresident de la Generalitat Artur Mas i de l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau han anunciat que no pensen fer aquesta petició al Tribunal Suprem.