Convençuda que "ha estat un judici polític" i que "no hi ha arguments que permetin la inhabilitació", l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega ha volgut posar en coneixement de tothom a RAC1 el greu abast que ha suposat el judici pel 9-N lamentant-se que "la meva filla deu haver sentit alguna cosa perquè em va preguntar si entraria a la presó". Ortega té tres fills, dos majors d'edat i una menor, que va ser adoptada a la Xina i hauria estat ella qui li hauria fet aquesta pregunta.

Per això, i per totes les acusacions rebudes, entre elles l'informe del fiscal Emilio Sánchez-Ulled, l'exvicepresidenta ha confessat que "hi ha hagut moments en què ho he passat molt malament" i ha volgut agrair tot el suport rebut de la ciutadania assegurant que "m'he sentit molt acompanyada per molta gent, gent anònima".

Gent anònima que també inclou els voluntaris que van fer possible la consulta i per qui Ortega sent "un gran respecte i admiració". En aquest sentit, ha volgut deixar clar que van ser ells qui van "executar" el 9-N i ha subratllat que "el Govern no ho hauria pogut aturar" perquè "en quatre hores vam tenir més de 12.000 voluntaris" i "no sabíem com canalitzar-ho".

I no només això. Després d'haver-se passat més d'un any i mig preparant la consulta, l'exvicepresidenta ha recordat que "en 14 dies vam haver de donar-li la volta"

L'error de la desobediència

La desobediència, però, no és una opció per a ella per a la celebració del referèndum i creu que "hi ha altres camins" i mecanismes que permetran "poder fer el referèndum de manera que tothom hi pugui participar". Tanmateix, però, és conscient que "sovint, la via del diàleg s'acaba tallant" i es tira pel dret per la via judicial.

Posant damunt la taula que "jo no faré mai una carrera per la desobediència", tot i que "això no vol dir que no accepti la responsabilitat", Ortega ha s'ha lamentat que "s'hagi frivolitzat amb aquest concepte", però ha recordat que, en aquest cas, "no hi ha elements jurídics per a la desobediència ni per a la prevaricació".

Per tot plegat, s'ha mostrat consternada perquè, ha assegurat, "em rebenta que sigui la justícia qui m'acabi llevant d'un dret que tinc" i encara més tenint en compte que "el govern de l'estat no ho va voler aturar" en el moment que tocava i, "efectivament, quan va veure la participació es van encendre les alarmes".