L'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega ha estat fortament ovacionada aquest matí en l'acte que ha fet el PDeCAT al Teatre Nacional (TNC) per donar el tret de sortida a la campanya del 'sí' pel referèndum. Ortega, que quan va accedir al càrrec de l'executiu formava part d'Unió, ha parlat en l'acte d'aquest matí com una de les condemnades per la consulta del 9-N. L'exvicepresidenta ha assegurat que somia "en un país en què escoltar els ciutadans no sigui delicte" i ha defensat que "només la història podrà jutjar la realitat i podrà dir el que va representar el 9-N".

El fort suport que Ortega ha rebut del PDeCAT, té lloc just quan s'està parlant de la seva possible candidatura per liderar a les municipals de Barcelona de l'any 2019 el partit demòcrata. Ortega ha dit en més d'una ocasió que li faria il·lusió presentar-se com a alcaldessa de Barcelona. 

Tot això després que ahir Unió es dissolgués com a partit per fallida econòmica després de 85 anys d'història. Sobre aquesta dissolució, Ortega ha assegurat que és una notícia trista i ha remarcat que el partit de Duran "no va saber llegir la realitat catalana en clau nacional".

"La desaparició d'Unió, un partit que ha donat molts anys de servei al país, és una trista notícia, però cal aprendre dels errors, i segurament no va saber llegir bé la voluntat majoritària dels catalans", tot i que "d'alguna forma, el seu pensament segueix estant viu", ha defensat Ortega, recordant la seva militància a UDC.