L'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), sense esperar la confirmació del Tribunal Suprem (TS), executar la seva inhabilitació especial en ser considerada cooperadora necessària penalment responsable d'un delicte de desobediència per l'organització de la consulta sobiranista del 9-N.

Segons un escrit a què ha tingut accés Europa Press, Ortega ha demanat l'execució provisional de la sentència que la inhabilita ja que, si el TS confirmés en el futur la sentència, en executar-se llavors "la condemna real no es veuria circumscrita a la inhabilitació efectiva a què es troba sotmesa" des de la data en què es va dictar la condemna d'un any i nou mesos.

En el seu escrit, assenyala que a efecte de processos electorals "la sentència ja s'estaria executant", i que de ser confirmada la pena, la condemna efectiva seria molt més gran, previsiblement més del doble de l'inicialment imposada, vulnerant les regles de determinació de la pena i el principi de proporcionalitat.

Ha subratllat que la condemna seria molt més gran perquè aquesta "se sumaria la inhabilitació efectiva a què es troba sotmesa des de la data en què el TSJC va dictar condemna". Així mateix, ha assenyalat que la condemnada disposa de la facultat d'interessar-se per la seva execució provisional, "sotmesa, naturalment, al resultat del recurs, que pogués determinar una reducció o revocació de la condemna".

Ha realitzat aquest escrit "sense perjudici de la formalització del recurs de cassació contra la sentència del 13 de març de 2017" que condemna Ortega a la inhabilitació especial per a l'exercici de càrrecs públics electes en els àmbits local, autonòmic i estatal, així com per a l'exercici de funcions de govern a nivell autonòmic i estatal.