El Tribunal Suprem ha de decidir si Oriol Junqueras pot ser eurodiputat, i tot apunta que ho impedirà. La Sala Segona, que presideix Manuel Marchena, es decanta per no autoritzar al president d’ERC que reculli les credencials al Congrés dels Diputats ni que assisteixi al ple de constitució del Parlament Europeu, prevista pel 2 de juliol.

Segons informa El Independiente, la situació de presó preventiva en què es troba Oriol Junqueras justificaria que es quedés sense ocupar el seu escó. L'Eurocambra es constituirà dues setmanes després que acabi el judici al procés.

La immunitat dels europarlamentaris també condiciona el tribunal. Segons l’informe que va demanar el president de la Cambra sobre aquesta qüestió, “mentre el parlament Europeu estigui en període de sessions, els seus membres tindran al seu propi territori nacional les immunitats reconegudes al Parlament del seu país i al territori de qualsevol Estat membre, immunitat davant tota mesura de detenció i a tota actuació judicial”.

En el cas que el Suprem permetés a Junqueras accedir a la seva condició de diputat europeu tindria aquesta immunitat. És per aquesta qüestió, segons afirma el digital citant fonts jurídiques, que el Suprem s’inclina per impedir que adquireixi la condició d’eurodiputat.