L’Organització Mundial contra la Tortura (OMCT), la xarxa més gran d’oenagés que lluiten, entre d'altres, contra la tortura i les detencions arbitràries, ha dirigit una carta oberta el president espanyol, Pedro Sánchez, i a la fiscal general de l’Estat, María José Segarra, per reclamar la “immediata i incondicional” posada en llibertat del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, per considerar que la seva presó preventiva és “arbitrària”.

En la carta oberta, que està també dirigida al defensor del Poble i signada pel secretari general de l’OMCT, Gerald Staberock, l'organització reclama acabar amb l'assetjament, inclòs el judicial, contra Cuixart i Sànchez i garantir el dret a un judici just; que s'ordeni que els fets siguin examinats pel seu jutge natural, en aplicació al dret a igualtat davant dels tribunals, transferint la causa a un tribunal ordinari i competent per jutjar esdeveniments que han succeït a Catalunya.

Així mateix, demana que es garanteixi que els encausats es puguin beneficiar del doble grau de jurisdicció, és a dir, disposar d’una instància de recurs que els presos polítics no tenen atès que estan sent jutjats directament pel Suprem.

De fet, en l'argumentació prèvia a aquestes reclamacions, l’OMCT es mostra especialment preocupada pel fet que Cuixart i Sànchez siguin jutjats pel Suprem, la qual cosa els deixa sense una segona instància per a l’apel·lació, però també pel funcionament de la justícia espanyola. En aquest sentit, recorda que els jutges del Suprem són nomenats pel CGPJ, que descriu com un òrgan molt qüestionat per les interferències polítiques en la designació dels seus membres, la qual cosa pot posar en perill la independència dels alts càrrecs del poder judicial. 

A parer d'aquesta organització, la naturalesa política del judici contra els líders independentistes es posa en evidència pel fet que està participant com a acusació particular en el judici la formació d’extrema dreta Vox.

Drets i llibertats

L'ONG demana a l'Estat que compleixi amb totes les obligacions internacionals de respectar els drets dels ciutadans a la llibertat d’expressió i la llibertat d’associació i reunió, tal com fixa el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.

En aquest punt, el text reclama modificar la llei Mordassa i el Codi Penal per garantir els més alts estàndards internacionals dels drets humans en relació amb el dret a la protesta social.

Finalment, exigeix que es garanteixi en totes les circumstàncies el respecte als drets humans i les llibertats fonamentals de conformitat amb les normes internacionals de drets humans i els instruments internacionals ratificats per Espanya.

El text, que fa una exhaustiva i documentada relació dels fets produïts al voltant de la detenció dels dos líders independentistes, recorda que el 4 d’octubre del 2017 aquesta organització ja va criticar l’ús indiscriminat i excessiu de la força per part de la policia l'1-O a Catalunya i va sol·licitar una investigació immediata, exhaustiva i imparcial de les intervencions policials que podrien constituir tortura o tracte cruel, inhumà o degradant.