El dramaturg cubà Yunior García Aguilera, un dels principals promotors de les marxes contra el Govern de Cuba convocades aquests dies, ha aterrat a Madrid després que dilluns no va poder dur a terme els seus plans de desfilar pels carrers de l'Havana, arran del fet que les forces de seguretat assetgessin el seu habitatge. Yunior García s'inspira en Rosa Parks, l'activista nord-americana dels drets civils dels anys 30.

Fonts governamentals han informat Europa Press que García, fundador del moviment Archipiélago que va convocar les protestes del 15-N, ha aterrat a Espanya després d'haver sol·licitat un visat de turista.

L'opositor cubà, de 39 anys, que ha viatjat en un vol comercial, ha arribat a Espanya acompanyat per la seva dona, han precisat les fonts, sense que per ara estigui clar quins són els plans de futur.

García va haver de cancel·lar diumenge una marxa en solitari pels carrers de l'Havana després de patir un "bloqueig cruel, il·legal i inhumà" i que casa seva aparegués "assetjada" per funcionaris del Govern "vestits de civil", "fent-se passar per poble", segons va denunciar a xarxes socials.

Tampoc dilluns molts cubans van poder sortir als carrers a protestar contra el Govern de Miguel Díaz-Canel, que va optar per reforçar la presència de les forces de seguretat a les principals ciutats per dissuadir la població de sumar-se a les marxes. A més, nombrosos opositors van ser detinguts durant la jornada, mentre que altres van ser pressionats davant de casa per evitar que sortissin.

Archipiélago ha cridat a estendre fins al 27 de novembre la Jornada Cívica pel Canvi, com a resposta a "la campanya de terror del govern" que va complicar l'assistència a les mobilitzacions de dilluns.

"Entenem que les causes que van motivar la convocatòria del 15N segueixen vigents i que el govern no ha entès el missatge", i per això "és el nostre deure ciutadà seguir alçant la veu contra la injustícia", ha assenyalat el moviment després de la jornada de mobilitzacions.

Per la seva banda, Cuba ha negat haver acordat amb Espanya la sortida de l'activista Yunior García. "El pluripartidisme no garanteix la democràcia, però el partit únic l'anul·la del tot", ha assegurat l'opositor cubà en una entrevista a Efe. Inspirat en l'exemple de l'activista afroamericana Rosa Parks, el jove dissident ha incomodat el govern cubà en proposar una marxa cívica contra la violència i per l'alliberament dels presos polítics.