Diversos partits de l'oposició han coincidit a culpar l'alcadessa de Barcelona, Ada Colau, de l'augment de la preocupació per la seguretat a Barcelona, fet que s'ha vist reflectit en el darrer baròmetre municipal publicat aquest dijous.

El president del grup municipal Demòcrata, Xavier Trias, ha denunciat aquest dijous que l’alcaldessa Ada Colau acaba el mandat amb la "convicció" dels barcelonins i barcelonines que la capital catalana està "pitjor que mai". En aquesta línia, Trias ha responsabilitzat Colau de la sensació d'inseguretat de la ciutadania pels "complexes", el "sectarisme ideològic", la "manca de suport" a la Guàrdia Urbana i la resta de cossos policials, i per "creure" que la seguretat "no és la seva responsabilitat". "L'alcaldessa Colau és la responsable", han afirmat en una nota de premsa.

Per la seva banda, l'exsoci de govern de Colau, el socialista Jaume Collboni, també ha apuntat l'alcaldessa com la responsable del primer problema pel 21% dels barcelonins, segons ha apuntat el baròmetre. Collboni ha assegurat que el "fracàs" del govern municipal en matèria de seguretat és perillós perquè permet l'entrada a la ciutat del "populisme d'extrema dreta".

Segons el portaveu socialista, el problema ha estat que Colau ha estat "més preocupada pels problemes dels independentistes que pels de la ciutat", en referència a la decisió de trencar l'acord amb el PSC per part de l'alcaldessa després de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Per aquest motiu, ha pronosticat un canvi polític després de les pròximes eleccions municipals previstes pel mes de maig.

La presidenta del grup de Cs a Barcelona, Carina Mejías, creu que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'hauria de replantejar si es pot tornar a presentar a les pròximes eleccions municipals després del balanç "reprovable i negatiu" del baròmetre municipal. Mejías ha afegit que el fet que la inseguretat sigui el principal problema dels barcelonins deixa Colau en "mal lloc" tenint en compte que també és regidora de seguretat. 

El PP ha assegurat a través del seu portaveu municipal, Javier Mulleras, que veu "incomprensible la inacció en matèria de seguretat" de l'alcaldessa i ha afegit que el baròmetre suspèn la gestió de Colau en l'Ajuntament: "Colau suspèn l'examen final del seu mandat, amb una valoració negativa de la seva gestió per part del 42% dels barcelonins".