Albiol vol "explicar el que passa a Catalunya" als populars europeus. / PP

Després d'afirmar per activa i per passiva que el procés sobiranista no té aliats internacionals, el Partit Popular de Catalunya avui ha mostrat no tenir-ho tan clar, fins i tot tractant-se dels populars europeus. Xavier García Albiol ha anunciat que ell i la presidenta de la formació, Alícia Sánchez-Camacho, aniran al congrés del Partit Popular Europeu, que tindrà lloc aquesta setmana a Madrid, a "crear opinió sobre el que està passant a Catalunya".

El PP sempre ha defensat que a Europa hi ha unanimitat en contra del procés sobiranista. Angela Merkel s'ha pronunciat recentment en contra de la independència de Catalunya, a la qual ha reclamat que respecti la legalitat i la integritat territorial espanyola. No obstant això, la Defensora del Poble Europeu, Emily O'Reilly, en una carta adreçada als eurodiputats catalans coneguda ahir, afirma que "els Tractats no preveuen cap procediment davant una potencial secessió de part d'un territori d'un Estat membre" i que les advertències de Brussel·les no són més que una "opinió personal" i no cap "posicionament oficial".

"Crear ambient"

La posició dels populars europeus no deu ser tan unànime si el candidat del PP a les eleccions catalanes es mostra decidit a explicar "el que passa a Catalunya" i a "crear ambient" en aquest congrés, on precisament hi assistirà la mateixa Merkel i també el president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker. "El que passa aquí no té res a veure amb el que s'està explicant a nivell internacional des de la Generalitat", ha dit Albiol.

També ha afegit, però, que el Govern català no ha aconseguit fer-se ressò a la Unió Europea "més enllà d'algun polític marginal i algun partidet polític residual". Un partit que s'ha mostrat en alguna ocasió a favor "que es respecti l'opinió dels ciutadans" ha estat l'Aliança Liberal Europea (ALDE), a instàncies de Ramon Tremosa, de Convergència. A més, Albiol s'ha referit expressament al grup de congressistes nord-americans que es van posicionar a favor del dret a decidir com un d'aquests "grups minoritaris".

Seure amb Junts pel Sí

Albiol també ha dit que ell i el candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat  "hem de seure a parlar" i s'ha ofert d'interlocutor per sortir" de la situació de bloqueig institucional entre Catalunya i Espanya". Ha posat la mateixa línia vermella de sempre: tot, menys parlar d'independència. A més, ha assegurat que això no implica votar favorablement la investidura del candidat de JxSí, i ni tan sols abstenir-se.

Directora "valenta"

Sobre les declaracions d'avui dels testimonis del 9N, Albiol ha assegurat que la directora de l'Institut Pedraforca de l'Hospitalet de Llobregat, Dolores Agenjo, "és una persona valenta", i que "pot declarar perquè està jubilada". Si a algun director en actiu se li hagués acudit denunciar el que va passar el 9N, ha dit, "se l'haguessin passat per la pedra".