El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha desvinculat l'operació de la Guàrdia Civil desenvolupada aquest dijous contra el presumpte finançament irregular de CDC de l'estratègia del govern espanyol per fer front "amb la llei" al desafiament dels partits independentistes a Catalunya.

En una entrevista a la Cadena SER, Zoido ha recordat que és la quarta vegada que es realitza una operació amb escorcolls pel presumpte finançament irregular de CDC i que, com en altres ocasions, "no depèn del que vulgui la Guàrdia Civil" sinó que és "una instrucció de la Fiscalia Anticorrupció".

La Guàrdia Civil ha desenvolupat aquest dijous una nova operació contra el finançament il·lícit de l'antiga CDC a través dels organismes públics Infraestructures.cat, Autoritat Portuària de Barcelona i Entitat Pública BIMSA de l'Ajuntament de Barcelona, han informat a Europa Press fonts de la investigació. S'estan practicant 25 registres i s'esperen 19 detinguts, entre ells responsables del partit nacionalista.

Reconduir la situació

Zoido ha desitjat que el Govern "recondueixi" la situació i eviti que el govern de l'Estat hagi de fer ús de la llei a través d'un recurs plantejat en el Tribunal Constitucional per impedir la celebració d'un referèndum secessionista. "El que espero", ha dit, "és que el Govern de Catalunya, en lloc d'acceptar les pressions de la CUP, atengui a la legalitat".

El ministre ha valorat com "encertades" les polítiques empreses per l'Executiu de Mariano Rajoy amb una "presència constant" en aquesta regió i la realització d'unes "inversions que necessitava Catalunya i que s'estan emprenent". Com a exemple de les "bones relacions", ha citat la seva pròpia amb el conseller de l'Interior català, Jordi Jané.

"La legalitat no pot ser sostreta per una de les parts. Confio que el Govern encara pugui reconduir aquesta situació. Si no, s'aplicarà la llei", ha insistit Zoido abans de rebutjar la creació d'una comissió política i d'establir la "normalitat" de les relacions dins del que estableix la Constitució. "D'aquí no en vull sortir; seria abandonar l'imperi de la llei i tindria un difícil retorn", ha explicat.