La Guàrdia Civil a Catalunya ha dut a terme aquest dijous una nova operació contra l'organització del referèndum de l'1 d'octubre, sota les ordres del jutjat número 13 de Barcelona. Els agents investiguen si es van utilitzar fons públics per pagar la publicitat del referèndum.

La policia ha detingut el director general de Comunicació i Difusió, Antoni Molons, segons fonts de la investigació, i està fent escorcolls simultanis a la Secretaria de Difusió i Atenció Ciutadana i Òmnium Cultural.

L'operació ha començat a les 8 hores a casa d'Antoni Molons. Després diversos agents de la Guàrdia Civil han arribat al Palau de la Generalitat, a Barcelona, per buscar documentació sobre el cost que va suposar per al Govern el referèndum de l'1-O. També han entrat a Òmnium Cultural per requerir informació sobre el finançament d'anuncis del referèndum.

L'operació es fa en el marc de les declaracions que aquests dies s'estan fent al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona els responsables de les empreses que es van fer càrrec de la campanya i són part dels 30 acusats d'aquest cas.

La policia ha escorcollat la Secretaria de Difusió i Atenció Ciutadana, amb seu al mateix Palau de la Generalitat i amb entrada al carrer Sant Honorat. El director general de Comunicació i Difusió, Antoni Molons, ha estat present en l'escorcoll que ha durat poc més d'una hora. A Molons, l'han traslladat a les dependències de la Guàrdia Civil a Travessera de les Corts.  

En els escorcolls a la seu d'Òmnium Cultural, que s'han allargat 12 hores, la policia ha mantingut set treballadors retinguts en una sala, com també diversos membres de la direcció de l’entitat, segons informen fonts d'Òmnium.

Els agents han copiat el correu electrònic dels treballadors i canviant contrasenyes. La Guàrdia Civil no ha entrat a cap domicili particular de cap membre de la junta nacional, especifica l'entitat.

Fonts policials asseguren que no hi ha previstos ni més escorcolls ni més detencions. L'operació està sota secret de sumari. De fet, és l'única peça de tot el cas que es manté secret, justament per a poder els escorcolls. Fa uns mesos la Guàrdia Civil també va demanar una peça secreta que va derivar en els escorcolls a les seus de l'ANC i Òmnium.

La campanya del referèndum 

Les entrades s'estan fent coincidint aquests dies amb les declaracions de part dels acusats que es van encarregar de fer i difondre la campanya del sí del referèndum. Tots els acusats han declarat que mai van arribar a cobrar res de la Generalitat, entre altres coses, perquè no sabien a quin departament facturar.

L'encàrrec el van rebre d'un intermediari que es va identificar coma  responsable de disseny de la Generalitat tot i que després va explicar que era un extern. NIngú ha identificat mai aquest intermediari. Ni consta en els correus, ni en les trucades. I de fet, no surt enlloc del sumari.

Tampoc es van fer contractes. L'encàrrec l'hauria rebut Ricardo Martí, un dels acusats, però hauria estat via telefònica. No consten documents que acreditin la contractació de la campanya. 

Avui la policia busca proves per acreditar el vincle directe entre la Generalitat i la campanya del referèndum.