David Fernández, exdiputat de la CUP i un dels impulsors de la plataforma ‘Llums i Taquígrafs’, ha denunciat aquest dijous que la guerra bruta de l’Estat ha adoptat “noves tàctiques” per lluitar contra el procés, i va posar d’exemple el “hackeig informàtic del 9-N”. Fernández ha emmarcat aquestes actuacions en una operació transversal creada pel poder mediàtic, judicial, polític i econòmic.

Aquest dijous s’ha celebrat la segona sessió de la comissió sobre l’operació Catalunya, impulsada per investigar les suposades actuacions de l’Estat per frenar el procés, i ha comptat amb les compareixences del periodista Carlos Quílez i David Fernández, que ha comparegut en condició d’expert i com a expresident de la comissió sobre corrupció que es va crear durant l’anterior legislatura.

Fernández ha fet especial incidència en l’existència d’una operació Catalunya que atenta, no només contra el procés, sinó contra qualsevol adversari polític de l’Estat, per tal “d’imposar per les vies democràtiques” allò que no es pot aconseguir a través de les urnes. “No sé si és un cop d’Estat, però sí un Estat de cop. No sé si és un Estat de dret, però sí dret d’Estat. Roma no paga traïdors, però sí que paga mercenaris”, ha assegurat durant la primera part de la seva intervenció.

Com a resposta als diputats, Fernández ha aprofundit en les seves insinuacions inicials per afirmar rotundament que l’operació Catalunya implica molts més àmbits que l'estrictament polític. En especial, ha destacat l’ús de la cibernètica i ha afirmat que l’Estat disposa d’informació obtinguda de manera il·legal a través de “la monitorització dels telegrams o l’accés a correus electrònics”.

Fernández també ha fet especial èmfasi en la “guerra propagandística” que està portant a terme l’Estat. “Si comences a dir que a Catalunya s’està donant un cop d’Estat és per poder justificar una resposta a aquest i, per exemple, legitimar la suspensió de l’autonomia”, ha assegurat l’exdiputat en referència a les declaracions pronunciades els últims dies per dirigents populars.

“Rajoy i Sáenz de Santamaría no hi estan implicats”

D’aquesta manera, el cupaire ha anat un pas més enllà que el periodista de Crónica Global Carlos Quílez que, si bé ha assegurat que existeix l’operació Catalunya, ha afirmat que aquesta estava organitzada per un grup de “salvapàtries” aliè a l’actual president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, així com també independent del poder judicial.

D’aquesta manera, Quílez també discrepa de la hipòtesi mantinguda pels periodistes de Público Patricia López i Carles Enrique Bayo, que acusaven directament l’Estat. “L’operació Catalunya no està estructurada des de la transversalitat de l’Estat i Rajoy i Sáenz de Santamaría no hi estan implicats”, ha mantingut el periodista.

Preguntat sobre les declaracions que va fer l’exministre Jorge Fernández Díaz en una conversa amb l’excap de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, en què assegurava que “el president” tenia coneixement de determinades actuacions, Quílez ha mantingut que l’exministre mentia. Sobre Fernández Díaz, el periodista ha assegurat que “era qui estava al capdavant de la trama, sense cap mena de dubte”, una afirmació reiterada per Fernández.

Durant la seva intervenció, Quílez ha volgut reivindicar també que “no tot és operació Catalunya” i que és erroni relacionar “les clavegueres de l’Estat amb la corrupció d’alguns dels partits que estan darrere el procés”, com Convergència.

Intervencions dels diputats

Especialment tensa ha estat la intervenció de la diputada de la CUP Mireia Boya durant la compareixença de Quílez, sobretot quan ha vinculat el mitjà on treballa, Crónica Global, amb l’operació Catalunya. Segons ha mantingut la diputada, Pedro J. Ramírez, director d'El Español i posseïdor d’un 20% de les accions de Crónica Global, forma part de les eines de guerra bruta de l’Estat. Com a resposta, Quílez ha lamentat “la falta de respecte” de la diputada.

Durant la compareixença de Fernández hi ha hagut dues absències destacades en els grups parlamentaris. El diputat de Ciutadans Matías Alonso ha renunciat a fer preguntes al periodista. Per la seva banda, la diputada Esperanza García, única representant del PP català, ha marxat de la comissió abans que l’exdiputat comencés la seva compareixença.

Amb tot, el PSC tampoc ha fet acte de presència, com ja va anunciar després que la comissió d’investigació sobre les declaracions de l’exsenador d’ERC Santi Vidal quedés en via morta.