A poques hores perquè engegui la campanya electoral per a les eleccions del 14-F, Esquerra Republicana apunta l'artilleria contra el PSC. L'objectiu dels republicans és seguir fent forat al cinturó vermell de l'àrea metropolitana, històricament feu socialista, per anar engreixant la bossa dels vots independentistes. Aquest dimecres, ERC ha tret pit del seu poder de seducció, en un acte amb sis exmembres del PSC que han acabat fitxant pels de Junqueras. 

En un acte de format telemàtic retransmès per Youtube, el candidat a la presidència, Pere Aragonès s'ha fet acompanyar per una delegació de socialistes que al llarg dels últims temps han triat ERC "com l'única via possible per millorar la vida de la gent". Així els ha presentat el partit, que fa gal·la de representar els principis socialistes de "llibertat, equitat i solidaritat". 

Opa a l'electorat socialista

En la línia de vendre capacitat de gestió a l'electorat, Aragonès ha defensat que la seva voluntat si és president és "governar per a la Catalunya sencera" des d'una òptica netament d'esquerres. Ara que la pandèmia ha "accelerat les desigualtats" cal, ha dit, un "punt d'inflexió". 

Els sis exmilitants del PSC han posat de manifest les raons que els van dur a marxar del partit i sumar-se al projecte d'ERC. Entre els motius esgrimits, que els de Miquel Iceta representen un "projecte caduc i inútil", que "parla del passat", que vol ser "ambaixador de la unitat d'Espanya i hereu de Ciutadans", que "no vol debat intern" ni tampoc "catalanisme polític" i que no té el valor suficient per aplicar polítiques realment progressistes ni escrutar la "monarquia corrupta". "El PSC és el segle XX, nosaltres som el segle XXI", ha conclòs Maragall, que ha definit ERC com "la casa gran del país". 

La trobada també ha servit per insistir en un dels leitmotiv de la campanya d'ERC, que és l'aposta pel que han batejat com a "via àmplia", on "hi cap tothom" i no es deixa "ningú enrere". O el que és el mateix, concentrar les energies a sumar nous aliats en el camí cap a la independència i, en el mentrestant, dedicar-se a promoure polítiques progressistes per gestionar la crisi i el dia a dia de la gent. 

Maragall, el primer de fer el salt

La cara més coneguda de totes, Ernest Maragall. Exconseller d'Educació durant el tripartit, actualment és regidor per ERC a l'Ajuntament de Barcelona. Ell va ser dels primers en fer el salt. Quan l'any 2012 els socialistes, ja sota la batuta d'Iceta, van desmarcar-se del dret a decidir que havien defensat temps enrere, Maragall -llavors diputat- va estripar el carnet del partit. Dos anys després fitxava per la candidatura d'ERC a les eleccions europees, fent tiquet amb Josep Maria Terricabras. No va ser fins al 2018 que va decidir-se a fer-se militant del partit. 

A l'acte també han participat Carles Castillo, fins fa poc diputat del PSC i que ERC ha incorporat com a número quatre de la llista per Tarragona. Castillo va ser el primer socialista que va anar a visitar Junqueras a la presó. També han intervingut l'exdiputada al Parlament Magda Casamitjana, la regidora de la Paeria, Jordina Freixanet, el regidor de l'Ajuntament de Tarragona i exmembre de Moviment d'Esquerres, Jordi Fortuny, i l'exmembre de la direcció de MES, Joan Gaya.