L'independentisme ha situat el PSC al centre de la diana, aquest 14-F. Els socialistes són el rival a batre. Sobre aquesta màxima pivotaran les campanyes tant de Junts per Catalunya com d'Esquerra Republicana. Ara bé, aquest objectiu últim deixa al descobert una altra batalla, la que mantenen les dues principals forces independentistes per guanyar-se mútuament a les urnes. Els republicans han començat l'ofensiva i adverteixen que "qui pot plantar cara al PSC és només ERC". 

A dos dies perquè arrenqui la campanya, els de Junqueras repeteixen el guió d'anteriors curses electorals: atacar el PSC per activa i arraconar JxCat per passiva. Les crítiques més descarnades seran per als socialistes, evitant entrar en el cos a cos amb el partit de Puigdemont sinó és que els busquen les pessigolles. Això sí, deixaran clar a cada frase dita en campanya que el vot útil independentista és per a ERC, perquè JxCat es dedica a "vendre fum". Així ho ha expressat la portaveu Marta Vilalta aquest dimarts. 

Seguir fent forat a l'àrea metropolitana

Els republicans treuen pit de la feina feta en les últimes cites amb les urnes. "Hem anat fent forat, tenyint de groc el cinturó vermell", asseguren. D'aquí l'afirmació que són els únics capacitats per noquejar el PSC. A les municipals i les dues generals que van celebrar-se el 2019, ERC va aconseguir fer forat a l'àrea metropolitana, on històricament ha regnat el PSC. 

L'aposta per eixamplar el suport a l'independentisme a base de seduir els qui no en són encara partidaris va veure's recompensada el novembre de 2019. Després de guanyar-hi a les municipals, ERC va repetir victòria a la ciutat de Barcelona i va quedar en segona posició al Baix Llobregat, superant els comuns i escurçant distàncies amb el PSC. Alhora, van aconseguir ser primera força a Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern, Begues, Castellbisbal, Cervelló, Corbera de Llobregat, el Papiol, la Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montgat, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat, el Garraf o Tiana.

"Amb voler la independència no n'hi ha prou"

"Ningú té més ganes que ERC de proclamar la República", aclareixen a la seu de Calàbria. Ara bé, afegeixen que "amb voler-ho no n'hi ha prou" i que cal alguna cosa més que únicament arribar a superar el 50%. 

Així doncs, mentre Junts per Catalunya defensa que si el 14-F l'independentisme supera la meitat dels vots ja es podria prémer el botó per emancipar-se de l'Estat espanyol, els republicans hi posen un bany de realisme. Mantenen que cal "ser conscients de les debilitats" i que encara que se superi el 50% s'hauran de seguir "enfortint", tant en l'àmbit internacional com trobant el suport dels sectors estratègics del país.