A principis de juliol un grup d'observadors internacionals del judici de l'1-O lamentaven al seu informe el rebuig del Tribunal Suprem i de l'estat espanyol d'escoltar les recomanacions del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU. El mateix grup ja ha emès dos informes que reclamen la llibertat dels presos independentistes. A Espanya aquests informes no han fet gens de gràcia. Davant d'això, el president del Grup de Treball de l'ONU sobre Detenció Arbitrària, Antonio Guevara, ha criticat la inacció del govern espanyol i el poder judicial davant els fets "problemàtics" que es denuncien als informes.

"No sé si serà una resposta atípica, perquè normalment estem acostumats que als governs no els agradi el que diem. Hem vist respostes desproporcionades en països que tenen seriosos problemes de drets humans", detalla Guevara en una entrevista al mitjà de comunicació Tres Puntos, amb seu a Ginebra.

Ara bé, el que sí que li sembla "desproporcional" són "les acusacions que estan fent" al grup de treball. "Atacar el missatger i no abordar directament la situació problemàtica que s'identifica als dos informes", constata. "Aquests atacs sí que són poc comuns pel context dels països en el món diplomàtic". Però subratlla que "no és quelcom inusual la manera com han contestat".

D'altra banda, Guevara ha negat filtracions als mitjans de comunicació catalans. "Com a Grup de Treball neguem l'existència de filtracions. No ens comporta cap benefici donar a conèixer el document a la premsa un dia abans", i remarca que "no hi va haver cap filtració ni interès".

Sobre l'acusació del govern espanyol i la possibilitat que alguns dels membres de treball tinguin o mantinguin una relació d'amistat amb l'advocat dels membres del govern exiliat, Ben Emmerson, Guevara ho ha negat. "Tenim regles molt clares que ens obliguen a actuar amb independència i objectivitat", i detalla: "Si no ho fem ens hauríem d'excusar". A més, ha volgut remarcar que no tenen cap relació d'amistat: "Els meus col·legues i jo no som amics d'Emmerson".