El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha anunciat avui oficialment que l'exministre espanyol d'Afers Exteriors Miguel Ángel Moratinos serà el pròxim cap de l'Aliança de Civilitzacions. Moratinos substituirà el proper gener l'actual alt representant de l'Aliança, el qatarià Nassir Abdulaziz Al-Nasser, que ha ocupat el lloc des de l'any 2013.

Guterres va donar a conèixer formalment la seva decisió durant la segona jornada del vuitè fòrum de l'Aliança de Civilitzacions, que se celebra des d'ahir a la seu de Nacions Unides a Nova York. Moratinos va estar molt involucrat en la posada en marxa del projecte, impulsat per Espanya i Turquia a partir d'una proposta feta el 2004 pel llavors president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Guterres ha destacat avui l'"àmplia experiència" que Moratinos portarà al càrrec, tant com a responsable d'Exteriors d'Espanya com en altres posicions internacionals.

L'anunci fet pel diplomàtic portuguès va confirmar una informació que circulava a Nacions Unides des de feia un temps. Moratinos ja havia assegurat el mes de gener passat que estava a disposició de Guterres per dirigir l'Aliança de Civilitzacions, una institució que forma part de l'estructura de l'ONU.

El seu nomenament ha estat lloat avui pels dos principals valedors del projecte, Espanya i Turquia, representats en la reunió pel secretari d'Estat d'Afers Exteriors, Fernando Martín Valenzuela, i pel ministre d'Exteriors, Mevlut Cavusoglu.